Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan Rogić Nehajev

Iz zapisa slobodnog suhozidara

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 06/2009.
  • 136 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342241
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dosad ahistoričan, akviziter svjetske tame i euforični zagovornik nepotpunosti svijeta, zauzet praznim i odsutnim usuprot arsenalu znanja i poznatoga, Rogić Nehajev u novoj knjizi pjesama dodaje vlastitoj poetskoj ideologiji radikalno nov identitet.

Čini nam se, naime, da prva tema njegova pjevanja - tijelo kao obnovitelj svijeta i jezika, tijelo kao pokretač, kao jamac vitalizma - zadobiva status dekonstruktora (ali i restauratora!) ideoloških jedinstava: države-naroda-religijskog. Točnije, tijelo se ovdje sjeća povijesti i činjenica, ono je svjedok ponajprije narodne muke i muka, ono je ovjerovatelj trajanja i njegov jamac.
Usuprot virtualizaciji svijeta, usuprot njegovoj akceleriranoj nepreciznosti, Rogić Nehajev ne pristaje na relativizaciju činjenica i - čas ironično, čas tek melankolično - pjeva i podsjeća na njih. Luk koji pokriva pritom najširi je mogući - dakako, dominantno antropološki, manje povijesni - od glagoljskih pismena, jezika i tradicije dakle, do "londonske Udbe", od nemetafizičkog "prije viđenog" i predaka do modernih kolonijalizatora ili, posve neideologiziran, od "tjelesnosti" mirisa do pohvalnica ženama, lako se autorovo pjesničko mišljenje i ovdje više zanima za misterij a manje za logos, iako "bujnost i nesvodivost", "kaotičnost i magmatičnost" autorova jezika sugeriraju euforiju i vedrinu, "Iz zapisa slobodnog suhozida", mišljeno konvencionalno i starinski, knjiga je mnogolike brige i zauzetosti.

Brige, naime, za Hrvatsku i zauzetosti za nju, ali i za Subjektovo pravo na razliku i na mišljenje. Ma što o tome mislili samozvani protektori ovoga dijela svijeta.(Ervin Jahić)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –