Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Thomas Glavinic

Ljubav prema remiju Carla Haffnera

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • 09/2009.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751419
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Glavinic vrlo detaljno i povijesno, uglavnom točno, opisuje okolnosti natjecanja, stavljajući pritom u središte svoje pozornosti glavni lik, Carla Haffnera, temeljenog na stvarnoj osobi, a kojeg je, također, okružio povijesnim osobama.

No, ovo nije povijesni roman. Carl Haffner jest 'opremljen' biografijom Karla Schlechtera, no on je istodobno izmišljena figura, kojoj je Glavinic dao tkivo, sa svim mislima, strahovima, hirostima, horizontima uz osobinu fragilnosti, toliko rijetku za šahovski svijet.

No, Glavinicev roman nije ni životopis i to ne želi biti. Roman je izvrsno pisan, lako čitljiv, usredotočuje se na osjećaje strahove i nade glavnog junaka. Osim toga, Glavinic posjeduje sposobnost da čitatelju neupućenom u šah objasni proces apsolutne koncentracije što se javlju u svih velikih igrača.

Glavinic je junak osamljen, a njegova bespomoćnost u svakodnevnici i transformacija koju doživljava kada se zadubljuje u svoju igru majstorski su dočarane.

Za one profesionalne šahiste, zanimljivo je to što Glavinic u romanu donosi i neke izvorne notacije partije između Hafnera (izmišljeni lik) i Leskera (nekad šahovskog prvaka, stvarni lik), pa će i zainteresirani moći sa zanimanjem prepoznati sve one dvojbe i sumnje koje su dvojicu mučile dok su bili pri šahovskoj ploči." (Neue Zuricher Zeitung)

***

Thomas Glavinic je austrijski pisac, rođen 1972. u Grazu. Od 1991. objavio je nekoliko romana, eseja i kratkih priča, pa i radio drama. Dobitnik je ugledne nagrade Friedrich-Glauser-Krimipreis 2002. godine za roman "Der Kameramörder", a 2006. godine primio je Österreicher Förderungspreis für Literatur. Njegov zadnji roman "Night Work" gotovo je odmah nakon njemačkog izdanja preveden na engleski (Canongate) i kandidiran za Man Booker Prize. Živi u Beču.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –