Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mary Webb

Pletenje

  • Nakladnik: Leo-commerce
  • Prijevod: Rajna Maršanić-Jovanović
  • 08/2009.
  • 352 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532182262
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pletenje je umijeće izrade fleksibilne tkanine od teoretski neprekinute niti. Površina tkanine može biti glatka ili teksturirana, a ispleteni komadi mogu biti plosnati ili cjevasti, ravni ili oblikovani na bezbroj načina. Sve što morate znati da biste započeli je kako držati radnu nit i igle, kako nametnuti i završiti pletivo te dva osnovna boda, pravo i krivo.

Knjiga je podijeljena na devet poglavlja - prva tri predstavljaju uvod u materijale i osnovne tehnike koje su vam potrebne da biste počeli plesti. Preostala poglavlja (Pravo-krivo, Rebrasti bodovi, Pletenice, Šupljikavi i ispupčeni bodovi te Premeti i ostali bodovi) su zbirka bodova i uzoraka. Svako poglavlje je podijeljeno na popularne bodove i uzorke, a zatim slijede lagani, srednje teški i teški bodovi.

Kombinacija bodova pravo-krivo ide od apstraktnih do slikovitih. Pletenica predstavlja izuzetno reljefan efekt i vjerojatno je najkorisnija od postojećih tehnika; može se koristiti sama ili s drugim uzorcima bodova. Ispupčeni i šupljikavi bodovi su izuzetno nadopunjavajući, kao što su i bodovi s premetima. Pravo i krivo su vjerojatno najjednostavnije tehnike a pletenice najuporabljivije, uporabljive same ili s drugim uzorcima.

Za objašnjavanje uzoraka koriste se nacrti zato što su sažetiji i pregledniji od pisanih uputa bod po bod, iako se i jedno i drugo koristi na početnim stranicama kao pomoć čitateljicama koje nisu upućene u upute pomoću nacrta. Nije teško naučiti raditi prema nacrtu ako se ide korak-po-korak. Pletilja s osnovnom pletačkom vještinom brzo će steći samopouzdanje čim shvati princip rada prema nacrtu. Nacrti su potpuno objašnjeni u poglavlju na početku knjige, a zatim slijedi popis kratica i pojmovnik simbola.

Prije odabira boda i nametanja očica, važno je imati na umu da je pletenje izrada tkanine kao i izrada dekorativnih uzoraka. Pojedine ručno pletene tkanine su stabilnije od drugih, neke su gušće, neke rjeđe, neke se šire, druge stežu, stoga je nužno razmotriti namjenu kojoj će pletivo biti namijenjeno kad se odabire predivo i bod.

Većina nacrta u ovoj knjizi se lako slijedi i veliki nacrt može se temeljiti na ponavljanju, a nije izraz složenosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –