Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stefania Del Principe Luigi Mondo

Eterična ulja

  • Nakladnik: Trsat
  • Prijevod: Jadranka Varošanec
  • 11/2009.
  • 126 str., meki uvez
  • ISBN 9789537544140
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pod pojmom aromaterapija podrazumijeva se način liječenja: terapija mirisima, poznatijima kao eterična ulja ili esencije. Te se supstancije, ovisno o slučaju, dobivaju iz različitih dijelova biljaka trima metodama: destilacijom vodenom parom, cijeđenjem i izdvajanjem (ekstrakcijom) otapalom. Prva je metoda najzastupljenija i podrazumijeva dobivanje odgovarajućih eteričnih ulja koja se upotrebljavaju čak i za unutarnju terapiju.

Druga je metoda karakteristična za dobivanje esencija agruma (limuna, naranče itd.), a treća se metoda rabi za izdvajanje esencija iz biljaka kojima ne pogoduje destilacija vodenom parom i koje su lošije kakvoće. Upotreba eteričnih ulja uključuje različite praktične primjene kojima se pribjegava za dobivanje najraznovrsnijih rezultata.

Eterična ulja, poznata još od davnina, utječu na poboljšanje zdravstvenoga stanja na blag i prirodan način. Tema je ove knjige aromaterapija: to je stari način liječenja velikih mogućnosti, od kojih mnoge tek treba otkriti. Naziv aromaterapija potječe od francuske riječi aromatherapie, a izmislio gaje R. M. Gatfose, danas poznat kao začetnik moderne aromoterapije.

 
Eterična su ulja bila zapažena i cijenjena još u antičko doba. Iako se smatra da su se redovito primjenjivala na Istoku još prije pet tisuća godina, ona su kroz svoju povijest naizmjence bila čas hvaljena, čas zanemarivana. Zapostavljali su ih prvenstveno zbog nadolazeće ere procvata kemijskih lijekova, za koje se pretpostavljalo da su mogli odgovoriti na velike zahtjeve učinkovita liječenja svake bolesti. Prava će nam istina ipak pokazati da to nije posve točno.

Stoga su, zahvaljujući revnim i mudrim znanstvenicima, eterična ulja ponovno postala predmet proučavanja. Na početku dvadesetoga stoljeća proučavala su se njihova antiseptička svojstva, a u pedesetim godinama obavljeno je laboratorijsko testiranje nazvano aromatogram (aromoantibiogram) koje je imalo cilj utvrditi antibiotsko djelovanje eteričnih ulja: radi se o učinkovitu načinu liječenja bez popratnih posljedica karakterističnih za sintetičke antibiotike. Unatoč tomu je taj prirodni oblik liječenja s brojnim mogućnostima primjene službena tvrdokorna medicina dugo odbacivala.

Njegovu ponovnu oživljavanju pridonio je francuski liječnik Ž. Valne, koji je nakon brojnih ispitivanja godine 1964. objavio dragocjenu knjigu pod nazivom "Aromaterapija", u kojoj su navedeni brojni praktični primjeri i slučajevi kod kojih je aromaterapija odnijela prevagu u liječenju kako fizičkih, tako i psihičkih poremećaja.

 
U ovom priručniku jednostavno, ali precizno objašnjene su tehnike dobivanja etričnih ulja, njihova primjena u vanjskoj i unutrašnjoj uporabi, te njihove opće karakteristike, posebna ljekovita svojstva, kao i tretmani za koje se koriste. Pobrojana su i objašnjena aromatična svojstva ulja dobivenih destilacijom iz najraznovrsnijih biljaka (naranče, nevena, kamilice, eukaliptusa, lavande...) i njihovi mirisni potencijali, bilo da se rabe samostalno ili da se kombiniraju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –