Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jean Améry

S onu stranu krivnje i zadovoljštine : Pokušaji prevladavanja svladanog čovjeka

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Helen Sinković
  • 11/2009.
  • 168 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533031422
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Kolektivna krivnja. To je dakako puka besmislica, ako se pod tim ra­zumije da je zajednica njemačkog naroda imala zajedničku svijest, volju i inicijativu za postupanje i u tomu se ogriješila. No kolektivna je krivnja upotrebljiva hipoteza, ako se pod njom razumije tek objektivno iskazan zbroj individu­alnih krivnji. Tada krivnja svakog pojedinog Nijemca - zbog onoga što je učinio ili je propustio učiniti, što je rekao ili prešutio - postaje ukupna krivnja naroda.

Pojam kolektivne krivnje prije njegove up­otrebe treba demitizirati i demistificirati. Tada gubi onaj mračni i ko­bni prizvuk i postaje ono što nam jedino može koristiti: neodređeni statistički iskaz.

"Kad sam 1964. u Goethe institutu u Bruxellesu upoznao Jeana Amerya, nisam znao tko je on. No pobudio je moje zanimanje već s prvom riječju koju je progovorio. Pričao je kako konačno želi uobličiti svoja iskustva iz koncentracijskih logora i mučenja koja je pretrpio u esesovskim zatvorima, ali i kako će se oprezno osvrnuti na svoja iskustva o poslijeratnoj Njemačkoj. Rekao je i da mora steći jasnu sliku o nemogućoj ulozi koju on ima kao Židov i Nijemac...

Eseje koji su objavljeni pod naslovom 'S onu stranu krivnje i zadovoljštine' smijemo nazvati riječju koja inače tako isprazno zvuči, raščišćavanje s prošlošću. U nepopustljivom i istodobno nervozno pomnom razmišljanju na Sartreovu tragu iskustvo pretrpljene patnje postaje nešto iz čega možemo učiti za budućnost." (Helmut Heißenbüttel)

***

Jean Améry rođen je 31.10.1912. u Beču. Diplomirao je književnost i filozofiju. 1938. godine emigrira u Belgiju. Sudjeluje u Pokretu otpora, 1943. biva uhićen i dvije godine zatočen u koncentracijskome logoru. Nakon 1945. živi i radi u Bruxellesu kao slobodni pisac i suradnik na radiju. Dobitnik je mnogih nagrada: Nagrada njemačkih književnih kritičara (1970.), književna nagrada Bavarske akademije lijepih umjetnosti (1971.), književna nagrada Lessing Slobodnog i hanzeatskog grada Hamburga (1977.). Améry si je 1978. u Salzburgu oduzeo život.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –