Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maja Hrgović

Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo

  • Nakladnik: Profil
  • 02/2010.
  • 124 str., meki uvez
  • ISBN 9789533190044
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo" jedno je od pravila svijeta u kojem – u samom srcu grada, ali daleko od blještavila centra – žive nesvakidašnje junakinje i junaci; oni koji svoje pivo ispijaju u birtijama uz prugu, u četvrtima što se preko noći ruše i pretvaraju u velike šoping-zone.

No, pravila su tu da se krše.

Branitelj koji štrajka glađu tražeći da mu ponovo izgrade kuću koja se urušila sama od sebe, muškarac koji napušta obitelj kako bi s neznankom proživio privid slobodnog mladenaštva, djevojka koja u pijanom noćnom pohodu iz vlasnikova naručja otima čivavu… svima je zajedničko jedno: ako pobijediti znači ne osjećati ništa, onda to nije igra za njih.

(No to ne znači da su gubitnici: štrajkaši glađu ipak potajno prigrizu štogod, ostavljene žene filmski se osvećuju, a samohrane majke zavodljive su vamp-žene iz predgrađa...)

Priče Maje Hrgović moćna su kombinacija lirike i okrutnosti, humora i cinizma – prave male studije međuljudskih odnosa (ljubavi, izgubljenosti, svih naših dobitaka i gubitaka) koje nikad ne ostavljaju gorak okus u ustima. 

Naslovu u inat pročitajte i bit će vam stalo.
Prava pobjeda u ovoj igri pripada čitatelju.

Maja Hrgović rođena je u 1980. godine u Splitu; u Zagrebu je diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Od 2003. godine novinarka je kulture u Novom listu. Pisala je za brojne medije u Hrvatskoj i regiji. U studenom 2009. osvojila je prvu nagradu Balkanske mreže istraživačkog novinarstva (BIRN) za novinarsku izuzetnost. Urednica je online časopisa za kulturu i društvena pitanja Arteist.hr kojemu redovno doprinosi esejima, komentarima i analizama. Objavila je knjigu eseja o medijskom tretmanu žena u Hrvatskoj "Žena, majka, glupača“.

Za proznu knjigu "Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo“ (Profil, 2010.) dobila je nacionalnu književnu nagradu "Kiklop“ 2010. godine. Priče su joj, između ostaloga, objavljene u antologiji "Best European Fiction 2012.“ (ur. Aleksandar Hemon) i u The Granta Magazine. Prema priči Zlatka britanska redateljica Em Cooper snimila istoimeni kratki igrani film, a film nastao prema nagrađenoj priči "Povratak" imat će premijeru u ljeto 2014.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –