Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alain De Botton

Dnevnik s Heathrowa : Tjedan dana na aerodromu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Josip Visković
  • 03/2010.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789533032009
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U ljeto 2009. vlasnici aerodroma Heathrow pozvali su Alaina de Bottona da postane njihov prvi „kućni pisac“ (writer-in-residence).

Dobivši priliku neograničenog lutanja po jednom od najprometnijih svjetskih aerodroma, de Botton je susretao putnike sa svih strana svijeta, razgovarao s mnogima koji rade na Heathrowu – čistačima cipela, zaštitarima, knjižarima i pilotima te napisao iznimnu meditaciju o prirodi putovanja, rada, ljudskih odnosa i našeg svakodnevnog života.

"Dnevnik s Heathrowa“ nije obrana avionske industrije – za de Bottona su zračne luke obećanje modernosti: brzina, promjene, paklena birokracija i gubljenje individualnosti koja graniči s noćnom morom. Aerodromi su, zapravo, centri modernog svijeta, na kojima susrećemo važne ekološke, globalizacijske i obiteljske teme.

Na uobičajeno mudar i uvrnut način, de Botton vodi čitatelje kroz labirinte jednog mega-aerodroma, otkrivajući fenomene i tajne nevidljive svakodnevnom oku.

"Kad bi nas netko zamolio da Marsovca odvedemo na jedno jedino mjesto koje spretno odražava čitav spektar tema koje se provlače našom civilizacijom – našu vjeru u tehnologiju, uništavanje prirode, međusobnu ljudsku povezanost i romantiziranje putovanja – vjerojatno bismo odmah krenuli prema zračnim lukama. Jer aerodromi, onako lijepi, prenatrpani i zanimljivi, odavno su imaginativna središta naše civilizacije.

Zračne luke poput Heathrowa nas približavaju mogućnostima smrti i ta nas spoznaja oslobađa raznih inhibicija. Prekidamo svako dnevne navike; osjećajući svoju smrtnost, otvoreniji smo prema seksu nego u svakodnevnom životu. Ljudi koji žive u braku bez ljubavi odjednom na aerodromu doživljavaju neočekivanu romantiku. Mogućnost avionske nesreće može učiniti čuda u jednom odnosu bez strasti."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –