Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Simon Sebag Montefiore

Staljin na dvoru crvenog cara

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Beata Buzov Božić ... et al. Buzov Božić ... et al.
  • 03/2009.
  • 273 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531209984
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Više od pedeset godina nakon svoje smrti Staljin i dalje obilježava svijet u kojem živimo. Njegovi zločini pretvorili su ga, zajedno s Hitlerom, u personifikaciju zla. Ali dok o Hitleru znamo dosta, Staljin i njegova vladavina još donedavno bili su obavijeni velom tajne  – tek Montefioreova izvanredna povijest Staljinova carskog dvora uspijeva oživjeti njegovo lice i naličje: strah i izdaju, boljševički moral i boljševičke orgije, obiteljski život i smrtonosnu svirepost Staljina i njegovih najbližih suradnika.

Tko je bio gruzijski dječak koji se uspeo do trona velikog carstva? Tko su bili njegovi Himmler, Göring i Goebbels? I kako su ti velikaši vladali? Istražujući svaki aspekt Staljinova života, od njegova na propast osuđena braka, preko opsesije filmom, glazbom i književnošću pa sve do njegova poistovjećivanja s carevima, Simon Sebag Montefiore otkriva nam Staljina kakvog nismo poznavali, ne manje okrutnu, no mnogo intimniju sliku čovjeka koji nas ne prestaje iznenađivati.

Smrtonosne igre moći Staljina i njegovih dvorjana igrale su se za večerama, na plesovima i na zabavama, u vilama na Crnom moru i u stanovima Kremlja: u tajnom, ali čudesno prisnom svijetu kojim je defilirala šarolika povorka ubojica, fanatika, izopačenika i pustolova. I svi oni, od smrtonosnog biseksualnog kepeca Ježova do monstruoznog ali sposobnog Berije, odigrali su svoju ulogu u Staljinovu usponu; uz pomoć Molotova, kao državnik stao je uz bok Churchilla i Roosevelta; uz maršala Žukova uzdigao se do pobjedničkog vojskovođe.

Kako pokazuje Montefiore, život na dvoru crvenog cara bio je sve prije nego li jednostavan: hodalo se po tankom ledu, ubijalo da se preživi, spavalo s pištoljem ispod jastuka; supruge Staljinovih moćnika nestajale su na jedan njegov mig, a njihova djeca živjela su po kodu laži. A ipak, svi do jednog sačuvali su gotovo religioznu vjeru u boljševizam koji je Teror porodio.

Temeljen na dokumentima iz Staljinove nedavno otpečaćene arhive, na intervjuima sa svjedocima i marljivom istraživanju arhiva od Moskve do Crnog mora, "Staljin na dvoru crvenog cara"  tankoćutan je i zastrašujuć portret Džingis-kana našega doba.

***

Simon Sebag Montefiore ugledan je britanski povjesničar i romanopisac rođen 1965. Njegove knjige nagrađivane su nagradom za političku literaturu Bruno Kreisky, nagradom Costa, nagradom LA Timesa za biografiju, a dobio je i Le Grand Prix de la Biographie Politique. Montefiore nije tipični povjesničar, pripadnik je visokog društvenog sloja, neko vrijeme se bavio financijama, 90-ih se igrao ratnog izvjestitelja, a onda se posvetio pisanju povijesnih knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –