Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nella Lonza

Kazalište vlasti : ceremonijal i državni blagdani Dubrovačke Republike u 17. i 18. stoljeću

  • Nakladnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU
  • Nakladnik: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku
  • 12/2009.
  • 592 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531548533
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga je podijeljena je u dvije veće cjeline. U prvoj su prikazani glavni akteri dubrovačkoga ceremonijala - knez s Malim vijećem i njihova pratnja, dani su njihovi osnovni predstavljački oblici zajedno s predlošcima kojima su se pritom služili.

U drugome djelu knjige se rekonstruira kalendar državnih blagdana, analizira njihovo podrijetlo, tijek proslave i značenje. Zaključno se oslikava državni ceremonijal kao medij za prenošenje poruka o vlasti i društvu, simboličan jezik kojime se služi te prikazuje mijene protokola i blagdana u razdoblju dubrovačke samostalnosti od polovice 14. do početka 19. stoljeća.


***

Na temelju neobjavljenih arhivskih vrela (raritetnih i u svjetskim relacijama), ponajprije na dubrovačkom Ceremonialeu, Nella Lonza se bavi istraživanjem oblikovanja državnog ceremonijala (protokola) Dubrovačke Republike od 13. stoljeća pa do oblika koji je imao u 17. i 18. stoljeću.

Državnih je obreda bilo mnogo - od prijenosa funkcije kneza, rituala ustoličiva-nja dužnosnika, državnih pogreba, obreda dočeka novoga nadbiskupa, ispraćaja poklisara harača do procesija, banketa i darova u hrani. Ti su se rituali mijenjali tijekom stoljeća talože­njem, nadograđivanjem ili, pak, ukidanjem nekih pojedinosti, slijedeći mijene poruke koja se u nekom dobu htjela time odaslati.

Za razliku od drugih istraživača koji su se bavili ceremonijalom i javnim ritualima Dubrovačke Republike ponajprije iz historiografske i političke vizure (Zdenka Janeković Romer i Bogdan Krizman npr.), autorica stavlja naglasak na rituale kao oblik teatralizacije zbilje.

Autorica iz državnoga protokola čita samoprikazbu dubrovačke vlasti, to jest poruku vlasti o vlastitim vrijednostima i ustroju, kao konstruiranu stvarnost prožetu ideologijom i propagandom, ali i kao ključno mjesto za procese "pounutarnjivanja" društvenih vrijednosti i učenje običaja, kodova ponašanja i tradicije."

( iz prikaza Nataše Polgar )

 



© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –