Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jevgenij Paščenko

Ukrajinsko-hrvatske književne poredbe

  • Nakladnik: Književni krug Split
  • 04/2010.
  • 284 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531633321
  • Cijena: 22.56 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga je nastala s težnjom upućivanja na značajnu i nedovoljno proučenu temu hrvatsko-ukrajinskih poredbi u književnosti. One se daju promatrati na razini različitih kulturnih epoha i pojava, stilskih izražaja te mogu pružiti spoznaje korisne za povijest nacionalnih književnosti, za slavistiku i komparatistiku.

Potonja se kao jedna od osnovnih disciplina vezanih za proučavanje literature, zajedno s poviješću i teorijom književnosti, u različitoj mjeri približavala predočenoj temi u ukrajinskoj i hrvatskoj znanosti. Metode i rezultati istraživanja u ukrajinskoj filologiji, o čemu se govori u knjizi, upućuju na zaključak o perspektivnosti takvih proučavanja. Oni se nadovezuju i na problematiku razvoja komparatistike kao discipline koja je u ukrajinskoj znanosti doživljavala svoju evoluciju ovisnu o stanju terorije književnosti.

Suvremena ukrajinska komparatistika, razvijajući se u procesu formiranja vlastite znanstvene paradigme, oslobađajući se prethodnih ideoloških stega, tragajući za novom metodologijom, nužno se suočava s problemima terminološkoga sadržaja, razgraničavanja s drugim srodnim disciplinama, ali se naslanja i na rezultate prethodnih istraživanja. U tom kontekstu, predočena ukrajinsko-hrvatska proučavanja predstavljaju jedan od izraza sinteze spoznaja ostvarenih na tome polju i pokušaja pružanja nove interpretacije.

Ukrajinsko-hrvatske povijesno-kulturne, kao i književne veze, prilično su široke i predstavljaju kontinuitet koji ima korijene već u drevnom razdoblju - riječ je dakako o problemu etnogeneze Hrvata i Ukrajinaca.

Dalje možemo pratiti različite oblike ukrajinsko-hrvatskih komuniciranja od ranog srednjovjekovlja do pada staroukrajinske države (sredina 13. stoljeća). Renesansno je doba obilježeno povijesnim uvjetima nepogodnim za razvoj ukrajinske kulture, ali određene komparacije se naziru i u tom razdoblju, posebice u zapadnoukrajinskim regijama. Međutim, barokno doba prilično je bogato građom koja se da promatrati na kontaktnoj, tipološkoj razini. Slične osobitosti su karakteristične i za naredna vremena u kojima pratimo raznovrsne izraze komuniciranja dviju književnosti od prosvjetiteljstva i nadalje, tijekom 19. i 20. stoljeća, a novo razdoblje od kraja minuloga vijeka do današnjice obilježeno je di­namičkim procesima društveno-političkih promjena.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –