Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nada Mihelčić

Pustolovine Arna i Ðiđija

  • Nakladnik: Izvori
  • 11/2010.
  • 140 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532033564
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Priča o jednom velikom prijateljstvu dječaka Arna i psa Ðiđija. I o svemu što im se događalo. Knjiga za djecu uzrasta od 7 do 13 godina, no i mnogi odrasli njome će biti ganuti.

Arno se s mamom preselio u drugi dio grada i u drugu školu, u kojoj još nije stekao prijatelje. Mama mu je kupila ribicu, doduše ne onu zlatnu koja ispunjava želje. No, ova mu je ribica dala dar koji je trajao samo jedan dan. To je bilo dovoljno da Arnu promijeni život: popričao je na ulici s jednim psom, dotad skitnicom bez gospodara. Da, dobro ste pročitali: popričao je s njim. I odveo ga kući...

 
"Pustolovine Arna i Ðiđija" najnovija je knjiga Nade Mihelčić, dobitnice sve 4 nagrade za dječju književnost ("Grigor Vitez", "Anto Gardaš", "Mato Lovrak" i "Mali princ") za prethodnu knjigu "Zeleni pas". Knjiga je i ilustrirana crno-bijelim crtežima naše ilustratorice Jasne Paunović, a priča priču o jednome dječaku, Arnu, koji je htio da mu mama kupi velikog i opasnog dobermana.


***

Kratki ulomak iz knjige:


Želim opasnog dobermana - napokon je tiho protisnuo, a onda brzo dodao:

- Oni imaju kratku dlaku, mama, ni ne vidi se kad padne na tepih. Kao da je pala trepavica...

- Još nisam čula zašto nam treba velik i opasan pas - rekla je mama mirno, a gledala ga onim njezinim pogledom koji ga je upozoravao kako ne smije lagati, jer mu ona jasno vidi sve do dna duše. Malo je oklijevao, a onda joj je gotovo sve rekao. Ispričao joj je to o nogometu, ali je spomenuo i sva ona sitna zadirkivanja u ovoj novoj školi o kojima joj nikada nije govorio. Bilo je mnogo sitnica zbog kojih su mu se rugali, no sve se još pogoršalo kada su vidjeli kako ga mama prati u školu. Kada bi ga umjesto mame pratio doberman, nitko mu se ne bi usudio rugati...

No, umjesto dobermana, Arno je dobio igrom slučaja, Ðiđija, mješanca i skitnicu, i od tada počinje jedno veliko prijateljstvo dječaka i psa. I pustolovina koja je mogla završiti tužno, ali nije...

Nada Mihelčić rođena je 1946 u Zagrebu gdje je završila gimnaziju, apsolvirala na FPN, paralelno upisala studij filozofije i indologije na FF i pohađala predavanja na pravnom fakultetu, trudeći se dobiti što šire obrazovanje, a onda je sve napustila i odlučila putovati. Dugo godina se bavila astronomijom, alpinizmom, te prodavala američke građevinsku i brodograđevnu opremu diljem Europe. Počinje pisati tek u zreloj dobi. Njezin prvi roman "Bilješke jedne gimnazijalke" je nedugo po objavljivanju uvršten u lektiru za osme razrede osmogodišnjih škola. Nakon toga joj Hrvatski radio izvodi i počesto reprizira dječju radiodramu "Arno i zlatna ribica".

Autoričin drugi roman objavljen pod nazivom "Zeleni pas" pokazao je kako uspjeh njezine prve knjige nije bio slučajnost. "Zeleni pas", napisan i objavljen 2009. postigao je svojevrstan rekord osvojivši u istoj godini sve četiri prestižne nagrade za koje je bio nominiran (Nagrada Grigor Vitez, Nagrada Anto Gardoš, Nagrada Mato Lovrak) i naposljetku, ali ne manje važnu godišnju nagradu Mali Princ koja se dodjeljuje najboljoj knjizi za djecu i mlade na teritoriju Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Nije suvišno spomenuti kako se "Zeleni pas" našao i u polufinalu t-portalovog natječaja za roman godine, a to je za knjigu namijenjenu djeci posve neuobičajen i lijep uspjeh. Spomenuti roman je otkupljen i kao predložak za snimanje cjelovečernjeg igranog filma, pa nije čudno što je nakon svih priznanja upravo taj roman u velikoj mjeri pripomogao Nadi Mihelčić da je nacionalni žiri predloži za uvrštavanje na međunarodnu Časnu listu pisaca za djecu i mlade za 2012. godinu.

Godine 2011. autoričin roman "Pustolovine Arna i Điđija" dijeli nagradu Grigor Vitez s knjigom "Noina mačka i drugi igrokazi" autorice Sanje Lovrenčić za najbolju dječju knjigu napisanu tijekom 2010. godine. Tijekom 2012. godine je nakladnička kuća Izvori objavila dvije nove knjige Nade Mihelčić: "Pričice i pjesmice iz daleke Afrike", namijenjena djeci uzrasta do deset godina i roman "Napokon brucošica" namijenjena srednjoškolcima. Nada Mihelčić preminula je u Zagrebu, 29. listopada 2015. u 69. godini života.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –