Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Hrvatska umjetnost : Povijest i spomenici

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • Nakladnik: Institut za povijest umjetnosti
  • Urednik: Milan Pelc
  • 12/2010.
  • 770 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536106790
  • Cijena: 66.23 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Što sve sačinjava korpus hrvatske umjetnosti od prapovijesti do danas? Odgovor na to pitanje donosi zdavački projekt koji se temeljio se na dugogodišnjoj znanstvenoj i istraživačkoj djelatnosti niza stručnjaka, istaknutih arheologa i povjesničara umjetnosti u Hrvatskoj, koji su područja svojih umjetničkih interesa sintetizirali i predstavili čitateljima.

Po prvi put u ovoj se knjizi, na gotovo osam stotina stranica, s više do 800 ilustracija, nacrta, planova, obuhvatno prikazuje povijest hrvatske umjetnosti po razdobljima i vrstama od prapovijesti do konca 20. stoljeća. Obuhvaćeno je umjetničko stvaralaštvo na tlu Hrvatske, ali i stvaralaštvo umjetnika koji su tijekom stoljeća djelovali izvan domovine, odnosno djela umjetnika stranoga podrijetla koja su zauzela istaknuto mjesto u povijesti domaće umjetničke baštine.

Od tragova nepoznatih autora, zanimljivog arheološkog materijala, preko brojnih i važnih slojeva drugih kultura koje su prolazile našim krajevima stvarajući vrhunske spomenike koji čine dio našeg mentalnog i kulturalnog krajolika, u knjizi se kronološki formira okvir onoga što predstavlja ukupnost naših kreativnih dosega, intelektualnih i umjetničkih postignuća.

Knjiga je presjek dva i pol tisućljeća stvaralaštva čija brojnost i kvaliteta djela dokazuje kako se i na rubnim, „perifernim" prostorima Europe događalo mnogo toga što je potrebno predstaviti i uvrstiti na opću kulturnoumjetničku scenu. Između prošlosti i suvremenosti - kamenih tragova davnih vremena i recentnih performansa - između djela nastalih u brojnim tehnikama, formatima i materijalima u rasponu od urbanizma do minijature, čitatelji će moći osvijestiti stvaralački tijek koji definira opća mjesta kao i mnoge naše posebnosti.  

U velikoj množini vrijednih spomenika i djela likovne umjetnosti i umjetnog obrta, opisanih u knjizi, njih 135 predstavljeno je zasebno na opširniji način - to su ključna ostvarenja koja sačinjavaju svojevrstan antologijski izbor remek-djela hrvatske umjetnosti. Spomenici-paradigme detektiraju vrhunce umjetničkog promišljanja, označavaju neizmjernost kreativne slobode unatoč ponekad skučenim uvjetima nastanka pojedinih djela.

Na kraju svakog poglavlja donesen je izbor iz najvažnije literature koji omogućava prošireno bavljenje materijom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –