Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tahir Mujičić

priPovijest o O-u ili Stort šoris : Harmsice i pučki napričci

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • 12/2010.
  • 270 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342333
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Lativši se kratkih proza, Tahir Mujičić unio je u njih cijelu svoju stvaralačku "prtljagu", svu "tahirovštinu": dramsko iskustvo dalo mu je vještinu konstruiranja te najzahtjevnije prozne forme - kratke priče; pjesničko iskustvo dalo mu je nesputanost u jezičnim igrama i neograničenost vokabulara, kršenje sintakse zbog efekta i mudrost da zna kako ne treba reći sve. Budući da je pametnome jedna dosta.

Pripovijesti o misterioznom Monsieuru O. (možda bismo ga mogli nazvati suvremenim domaćim Svatkogovićem ili ipak Everymanom) za pronicava su čitatelja forenzička analiza detalja hrvatske zbilje, osobito one kulturne, napose detaljno književne. U prepoznatljivoj duhovito-grotesknoj maniri, Mujičić na svom spisateljskom "razudbenom stolu" nemilice secira zastranjenja, apsurde, nonsense, klišeje, mitove i predrasude svekolike kulturno-književne scene.

Ne skriva dokaze o lažnim klasicima, izmišljenim veličinama, šmirantima svih boja, imitatorima svih vjetrova, trulim truplima. Raskrinkava taštine, ismijava egotripove, usuđuje se zaći u sveto polje slave i snova. Usput se slatko smije na svoj račun i potiče maštu čitatelja igrama riječi i parafraziranjem poznatih.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –