Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ben Pastor

Lumen

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Nebojša Buđanovac
  • 05/2011.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751662
  • Cijena: 21.90 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Godine 1939. nacistička Njemačka okupirala je Poljsku. Predstojnica jednog katoličkog samostana u Krakovu, časna sestra Kazimierza, uz stigme ima i sposobnost predviđanja budućnosti, a zbog svojih nadnaravnih sposobnosti duboko je predana redovničkom pozivu i samostanskom životu koji živi uz moto Lumen Christi, Adiuva Nos! - Svjetlosti Kristova, pomozi nam! Prema nalogu pape, u krakovskom samostanu boravi svećenik, otac Malecki, kako bi istražio njezine nadnaravne sposobnosti.

No predstojnica Kazimierza je ubijena. Mladi njemački satnik Martin Bora započinje istragu o ubojstvu, zajedno s ocem Maleckim. Dok dvojica netipičnih istražitelja slijede malobrojne tragove, nacisti sve okrutnije postupaju s Poljacima i Židovima, lako zatečen nasiljem i okrutnošću te ideološkom zadojenošću svojih sunarodnjaka, satnik Bora ne može ignorirati svoju prusku narav i duboko usađen osjećaj dužnosti, stoga i dalje, iako sve više u sukobu sa samim sobom, ostaje vjeran nacističkom režimu. Nakon opsežne detektivske istrage, otac Malecki i kapetan Bora blizu su otkrivanja istine o smrti redovnice...

 
"Lumen", roman prvijenac spisateljice Ben Pastor, pripada žanru povijesnog romana, no roman koji je ujedno i ratna i detektivska priča, politička intriga, psihološki triler i mistična vjerska zagonetka ne može ostati u 'ladici' pripadajućeg žanra već ga posvema nadilazi, kako s temama koje obrađuje tako i spisateljskim umijećem.

 
***

Ben Pastor je rođena u Rimu, u Italiji. Živi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje radi kao profesorica na Sveučilištu u Vermontu. Piše na engleskom jeziku i jedna je od talenti-ranijih spisateljica povijesnog romana. Godine 2008. nagrađena je prestižnom nagradom Premio Zaragoza.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –