Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gayatri Chakravorty Spivak

Nacionalizam i imaginacija : I drugi eseji

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Snježan Hasnaš, Damir Biličić
  • 05/2011.
  • 200 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532662290
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga teoretičarke i aktivistkinje Gayatri Chakravorty Spivak na teorijski kompleksan i etički odgovoran način bavi se ključnim problemima književne, postkolonijalne i feminističke teorije.

U eseju "Nacionalizam i imaginacija" autorica analizira ostvarivanje indijske neovisnosti 1947. i preispituje temelje stvaranja nacije-države iz mikrološke optike, otvarajući pitanja nacije i transnacionalnih prostora, nacije i jezične memorije te povijesne naracije. Esej "Novo promišljanje komparativizma" ključan je za novo shvaćanje proučavanja komparativne književnosti i dosega komparabilnosti te bitan odmak od zapadnocentrične znanosti o književnosti prema istinskom svjetskom proučavanju književnosti.

Najvažniji tekst Gayatri Chakravorty Spivak "Mogu li podčinjeni [subaltern] govoriti?" u ovoj je knjizi preveden prema posljednjoj verziji. U obzoru postavke o nemogućnosti da se podčinjeni [subaltern] predstave u javnom prostoru i time postanu zbiljski subjekt otvara se pitanje afirmacije moći Drugosti i opreka oko te moći.

U svim esejima te u predgovoru pisanom posebno za hrvatsko izdanje autorica jasno artikulira kritiku neokolonijalnoga kapitalizma, financijalizacije svijeta i globalizacije usporedo s kritikom epistemičkog nasilja, stvarajući "živu teoriju", a teoriju shvaćajući kao "strategiju preživljavanja".


***

Gayatri Chakravorty Spivak po profesionalnoj je vokaciji književna znanstvenica, koja sebe naziva stručnjakinjom za britanski književni modernizam i komparatistkinjom kad je posrijedi njemačka ili francuska književnost, i koja angažirano djeluje unutar različitih spo­znajnih polja uključujući feminizam, marksizam, poststrukturalizam, dekonstrukciju i globalizaciju, etiku i socijalnu teoriju.

Profesorica je na prestižnom Sveučilištu Columbia u New Yorku, osnivačica Instituta za komparativnu književnost i društvo, autorica knjiga, studija, prevoditeljskih radova, i tekstova, višestruko relevantnih, analiziranih i ekstenzivno citiranih. Njezina novija djela uključuju "A Critique of Postcolonial Reason: Towards a History of the Vanishing Present" (1999.), "Death of a Discipline" (2003.) i "Other Asias" (2005.) te eseje “Righting Wrongs” (2003.) i “Rethinking Comparativism” (2010.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –