Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Drago Glamuzina Stanko Abadžić

Sami u toj šumi

  • Nakladnik: Bibliofil
  • 06/2011.
  • 100 str., tvrdi platneni uvez
  • ISBN 9789535672005
  • Cijena: 290.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Poetsko – fotografska monografija tiskano u 555 numeriranih primjeraka, knjiga izabranih pjesama Drage Glamuzine (s jednom, dosad neobjavljenom) i erotskih fotografija Stanka Abadžića.


Čitajući i gledajući tu knjigu, imamo dojam da se pjesnik i fotograf ozbiljno bore da svojim sredstvima izraze i pokažu taj svijet - primarno postavljen u trilogiji Drage Glamuzine koju, uz spomenute zbirke, čini i roman "Tri" - kao da se odjednom različiti mediji, jezik i slika, uposleni oko iste stvari, dojma, emocije, misli, stanja, istovremeno i sukobljavaju i surađuju. Iz odnosa fotografije i poetskog teksta izgleda kao da jedno drugom, na neki način, žele oduzeti primat, nametnuti se u onome o čemu govore i što pokazuju. Iz tog odnosa, koji je konflikt, ali i zajedništvo, sinergija, proizlazi ono što mislim da je najvažniji efekt ove knjige. Fotografije nisu samo ilustracije, one nisu samo dekor, one su nastavak tog poetskog svijeta, kao što i poezija djeluje kao proširenje i nastavak onoga što vidimo na fotografijama.

Ono što mi se u ovoj vezi fotografije i teksta čini važnim jest da njihov odnos u knjizi nekako prati konfliktni svijet ljubavnika koji se međusobno ljube, vole i ližu, ali i mrze, tuku ili gase metaforičke čikove na mekim trbusima. Ovo je slikovnica za odrasle u
najboljem smislu te riječi, a čitatelj kao da vozi nekakav recepcijski slalom, lijevo-desno, desno-lijevo, od fotografije do teksta i od teksta do fotografije. Fotografije pak daju knjizi i nekakav retro štih, u nekim pozama i s nekim dekorom podsjećaju na erotske fotografije iz 30-ih godina prošlog stoljeća (recimo akt žene na otomanu s cvjetnim uzorkom) i taj pogled unazad samo širi tu priču.

"Sami u toj šumi" zanimljiva je i rijetka knjiga u kojoj se konflikt i zajedništvo, svađa i pomirenje, prošlost i sadašnjost ocrtavaju i prelamaju kroz dvije sasvim različite i suprotstavljene optike koje se trude oko iste žene.

Zoran Ferić

Drago Glamuzina rođen je u Vrgorcu 1967. godine. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio kao novinar i redaktor u dnevnom listu Vjesnik te redaktor i zamjenik glavnog urednika u news magazinu Nacional. Od 2003. do 2011. glavni je urednik u izdavačkoj kući Profil, a od 2011. glavni urednik u izdavačkoj kući VBZ. Objavio knjigu pjesama "Mesari" (Naklada MD, 2001), roman "Tri" (Profil, Zagreb, 2008), knjigu pjesama "Je li to sve" (VBZ, Zagreb, 2009) te knjigu pjesama s fotografijama Stanka Abadžića "Sami u toj šumi" (Bibliofil, Zagreb, 2011).

Za "Mesare" je dobio Nagradu Vladimir Nazor za knjigu godine i Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina. Zbirka pjesama "Mesari" prevedena je na njemački (Wieser Verlag, Klagenfurt, 2008), makedonski (Makedonska reč, Skopje, 2004) i slovenski jezik (Litera, Maribor, 2001), a u Srbiji je objavljena u Nakladi Profila Beograd (2009). Zbirka "Je li to sve" objavljena je na makedonskom (Makedonska reč, 2010). Za roman "Tri" dobio je Nagradu tportala za najbolji roman godine. Osim u Hrvatskoj, "Tri" je objavljen u Srbiji (Rende, Beograd, 2009), Makedoniji (Makedonska reč, 2009) i Sloveniji (Beletrina, 2013).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –