Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
J. M. G. Le Clézio

Drugdje

  • Nakladnik: Naklada Ceres
  • Prijevod: Dragutin Dumančić
  • 10/2011.
  • 80 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532670448
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
G. M. Le Clezio, veliki i plodni pisac i posljednji francuski Nobelovac najzanimljivije je ima moderna svjetske književnosti. Njegova brojna književna djela sažimlju svu pojavnost, sve svijetle i mračne točke naše civilizacija koja upravo teče i protječe kroz nas ili mimo nas. dugo ćemo možda još čekati da ođemo u priliku pročitati važniji dio knjiga ovoga pisca, koji nije bio u nas obobito revno prevođen, pa je zato možda preporučljivo i utješno pročitati ovu malu knjižicu kako bismo donekle upoznali Le Clezioa pisca i čovjeka.

Ugledni francuski novinar i pisac Jean-Louis Ezine pratio je 1998. godine Le Clezioa u Milly-la-Foret, selo nedaleko od Pariza, u kome je ređena piščeva majka (u tom malom mjestu imali su svoju kuću i Jean Cocteau i Dior). Tom prigodom vođen je ovaj zanimljiv razgovor iz kojega doznajemo, neposredno od samog pisca, konologiju njegova života, porive i način njegova pisanja, njegovo odrastanje i uvjete života od najranijeg djetinjstva do početaka književnog stvaranja i do razoblja kada je pisac doživio najveća priznanja za svoj rad.

"Suprotno Valéryjevu mišljenju (Mi, u našoj civilizaciji, znamo da smo smrtni.), zapadno društvo potpuno zaboravlja i zanemaruje da je smrtno. Ono ne želi misliti na svoju smrt. Ono se boji svoje smrti. I upravo zbog toga straha, zapadno društvo se izlaže opasnosti da nestane bez ikakva traga" - kaže pisac.

Međutim, najimpresivniji dio knjige odnosi se na Le Cleziova iskustva iz Meksika, zemlje u kojoj boravi svake godine po šest mjeseci. U Meksiku pisac ima, podno jednog vulkana, svoju kuću. On poznaje u dušu običnog meksičkog čovjeka koji jednostavno živi, bez galame i posebnih zahtjeva, koji se najčešće šutnjom sporazumijeva s drugima: ... tišina nije odsutnost riječi, već je to jedan drugi način izražavanja. (...) Kad Meksikanci šute, to znači da imaju nešto važno reći.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –