Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Saša Šimpraga

Zagreb, javni prostor

  • Nakladnik: Porfirogenet
  • 09/2011.
  • 486 str., meki uvez
  • ISBN 9789535619819
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga sadrži niz urbanoloških studija o dijelovima grada Zagreba koji su zajednički svim građanima, dakle javnim prostorima - trgovima, ulicama, parkovima, kulturnim i drugim institucijama. Knjiga ujedno problematizira raznovrsne urbane elemente poput javne plastike, problem svjetla u javnom prostoru, imena ulica itd., a bogato je opremljena fotografijama i slikovnim materijalom.

Autor donosi i prvi sustavni pregled odnosa Zagreba i njegove rijeke od najranijega vremena do 21. stoljeća. Uz analizu pojedinih javnih prostora, u rasponu od onih koji funkcioniraju uspješno do onih koji su devastirani katastrofalnim rješenjima, knjiga sadrži i kratku povijest svakog tog segmenta te niz potpuno nepoznatih činjenica o gradu Zagrebu. Pogotovo su iscrpno zabilježene sve recentne intervencije u gradsko tkivo.


Za razliku od brojnih autora koji u pravilu gledaju retrospektivno, Saša Šimpraga se ne zadržava samo na kritici zatečenog stanja, već donosi i snopove ideja za konkretno poboljšanje grada.

Riječ je o najraznovrsnijim prijedlozima, primjerice za tjedni večernji sajam knjiga na plohi gradske tržnice Dolac, za lokaciju nove zgrade Gradske knjižnice, Antimuzeja, novog zoološkog vrta ili trećeg zagrebačkog botaničkog vrta, za formiranje Studentskog trga između zgrada NSK i knjižnice Filozofskog fakulteta, za intervencije u devastirane trgove poput Kvaternikovog i Cvjetnog itd.  

"Zagreb, javni prostor" knjiga je izrazito angažiranog naboja, a proizlazi iz autorovog aktivizma. Saša Šimpraga je poznat kao najagilniji inicijator za imenovanje mnogih zagrebačkih javnih površina, koji je, uz niz raznovrsnih inicijativa kojima je zajednički nazivnik grad, posebno aktivan u lobiranju za drvorede i parkove, a možda najšarmantniji segment te dionice aktivizma gerilsko je sađenje drveća po Zagrebu.

Povremeno objavljuje članke o gradskim i drugim temama u Zarezu, Novostima te drugim novinama i portalima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –