Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marija Paprašarovski

Figure i sjene : O žudnji, nasilju i svetom u dramama Jeana Geneta i Bernard-Mariea Koltesa

  • Nakladnik: Disput
  • 12/2011.
  • 328 str., meki uvez
  • ISBN 9789532601367
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga Marije Paprašarovski "Figure i sjene" bavi se dramama dvojice istaknutih francuskih književnika Jeana Geneta i Bernard-Mariea Koltèsa. Riječ o autorima koji su nekoliko desetljeća prisutni na repertoaru hrvatskih dramskih kazališta, objavljeni su im i prijevodi najvažnijih drama, o njima se predaje na fakultetima i umjetničkim akademijama, ali na hrvatskom jeziku njihov dramski opus još nije adekvatno prikazan i vrednovan.

Stoga je ova izvrsna komparativna studija, u kojoj se prije svega uspostavljaju sveze Genet-Koltès i tekst-izvedba, istodobno i temeljni i pionirski znanstveni rad.

Autorica uvjerljivo dokazuje da su Genet i Koltès svojim nevelikim, ali iznimno utjecajnim dramskim opusima zapravo reagirali na slične poticaje, bavili se sličnom problematikom te odgovarali na slična egzistencijalna, društvena, politička i kulturološka pitanja. Dokazuje također da su im odgovori na ta pitanja bili različiti, pokatkad i oprečni, što je, dakako, u izravnoj vezi sa svim razlikama između njih dvojice kao osoba i književnika te između njihova razumijevanja funkcije dramske književnosti i kazališta u suvremenom društvu, kao i njihova odnosa prema suvremenoj kazališnoj praksi.

Unatoč tim razlikama i oprekama, sudi autorica, može se govoriti o nizu analognih postupaka i stavova. Nju u obojice tih iznimnih dramatičara prije svega zanima status "žudnje", odnosno pokretačkih sila koje njihovi likovi utjelovljuju i koje stvaranjem konfliktnih situacija pokreću dramsku radnju; zatim "nasilja", koje se javlja u širokom rasponu od verbalnih duela na tragu francuske klasicističke dramatike preko sakaćenja i ubojstava do rušilačkih prevrata; i "svetog", koje se ponajčešće javlja zahvaljujući radnjama što djeluju poput obnovljenih ili ironiziranih obreda te priča koje se pokušavaju približiti mitu. (Iz recenzije Borisa Senkera)

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –