Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Neven Ušumović

Rajske ptice

  • Nakladnik: Profil
  • 03/2012.
  • 122 str., meki uvez
  • ISBN 9789533194226
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Rođen i studirao u Zagrebu, odrastao u Subotici, živi i radi na relaciji Umag – Kopar… Biografija tu čak nije presudna, ali ako i za jednoga suvremenog domaćeg autora možemo reći da je pisac granice, onda je to Neven Ušumović.

No, bilo da je riječ o granicama između prostorā ili jezikā, života i smrti, vanjskog i unutarnjeg, oniričkog i zbiljskog… valja reći da Ušumovićeve nikada nisu oštre – upravo suprotno izvornoj namjeni, one su ovdje da povezuju, spajaju, otkrivaju sličnosti.
"Rajske ptice" knjiga je takvih granica, katalog žudnji.

Svi Ušumovićevi mladi promatrači i starci rasuti po pograničjima (jezičnim, zemljovidnim, životnim, inim!), likovi zarobljeni u svojim dobima i pojavnostima – svi oni pred nas dolaze tek po snazi želje! Ako postoji gorivo koje ih, makar i nakratko, iz njihove osamljeničke dovršenosti tjera u pokret, onda je to žudnja za životom, žudnja – štoviše – za onim što je više od života.

I baš tu gdje ih nalazi autor, u zenitu, ukida se i posljednja granica, ona između likova i čitatelja ovih priča. Žudnja da se život i čitanje nastave.

"Rajske ptice" Ušumovića potvrđuju kao jednog od najintrigantnijih domaćih pisaca srednje generacije.

Ovo je jedna od onih knjiga čija se atmosfera, i nadrealna i naturalistička, useli u sobu – dugo mislimo na nju.
Olja Savičević Ivančević (Slobodna Dalmacija)

***

Neven Ušumović rođen je 1972. godine u Zagrebu, a odrastao u Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju, komparativnu književnost i hungarologiju, studirao turkologiju. Objavio je zbirku priča "7 mladih" (1997.), „roman kratkog daha“ "Ekskurzija" (2001.) i zbirku priča "Makovo zrno" (2009.). S mađarskog je prevodio Bélu Hamvasa, Ferenca Molnára, Pétera Esterházyja i Ádáma Bodora. Uvršten je u američku antologiju "Best European Fiction" (2010.), koju je za Dalkey Archive Press uredio Aleksandar Hemon. Po zanimanju je knjižničar. Živi i radi u Istri.

Neven Ušumović rođen je 1972. godine u Zagrebu, odrastao u Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju, komparativnu književnost i hungarologiju, studirao turkologiju. Kao knjižničar radi od 1996. godine u Knjižnicama grada Zagreba, a od 2002. godine u Gradskoj knjižnici Umag.

Objavio je u Zagrebu zbirke priča "7 mladih" (1997.), "Makovo zrno" (2009.) i "Rajske ptice" (2012.) te roman "Ekskurzija" (2001.). Izbor priča "U stočnom vagonu" objavljen mu je u zasebnoj knjizi 2014. godine u Beogradu. Uvršten je u američke antologije "Best European Fiction" i "Zagreb Noir".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –