Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lada Martinac-Kralj

Odluka : Drame i epilozi

  • Nakladnik: Stajer-graf
  • 07/2012.
  • 238 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789536881826
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Tri rata i njihove tragične posljedice na "male“ ljude: djecu u afričkom Kongu, izbjeglice u srednjeameričkoj Gvatemali, izbjeglice i obitelji u europskoj Hrvatskoj. Četiri drame u knjizi (Oštećenja, Benzin, 'Ko me to pokriva i Anđeli na granici) povezuje tema ljudske patnje. U sve četiri drame ulazimo u, kako kaže Hrovoje Ivanković u pogovoru, "patnjom povezane svjetove“ koji propituju globalnu formulu nesreće kojoj svakodnevno svjedočimo bez obzira na meridijan odakle dolazi.

No, "Odluka“ nudi još jednu fabulativnu i značenjsku razinu: prozni epilozi koji prate svaku od drama osim što ulaze u nastavak životnih priča njihovih junaka donose i i njihove susrete. U tim susretima svatko od njih iščitava vlastitu sudbinu suočen s tuđom životnom pričom. Također, drame uz sebe imaju komentare koji nude podatke o povijesnom i političkom kontekstu u kojem se događaju, te uvid u dokumentarne impulse iz kojih su nastale.

Cjelina „Odluke, drame i epilozi“ potcrtana je originalnim dizajnerskim pristupom Jelene Oksenfeld koji je njezine svekolike putanje preveo u moderan likovni izraz.  

Lada Martinac Kralj rođena je u Splitu 1960. Deset godina radila je kao dramaturginja u HNK-u Split, a zatim kao urednica u Dramskom programu Hrvatskoga radija, gdje radi i danas. Bavi se dramskim pisanjem i pisanjem za djecu. Njezini dramski tekstovi igrani su u kazalištima, na televiziji i radiju. Autorica je brojnih dramatizacija i adaptacija kako za kazališta, tako i za radio. Dobitnica je nagrade festivala Marulićevi dani za adaptaciju (2003). Objavila je knjigu drama "Odluka, drame i epilozi" (Stajer-graf, Zagreb, 2012). U pisanju za djecu našla je slobodu i ugodu koje su je pratile dok je pisala "Oblačkove igre" (Naklada Hajd, Zagreb, 2003.) i dramske tekstove za djecu kao što su: "Noć duhova", "Anđeli imaju krila, zar ne?", "Lastavica", "Pupoljak", "Sami u kinodvorani", "Tajna Krpen kralj", "Vukovčar", "Pobuna u postolarskoj radionici", "Na leđima slona" i drugi. Njezini tekstovi, kao i brojne dramatizacije, igrani su na pozornicama dječjih kazališta u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Virovitici i Zadru, te na Hrvatskom radiju. Objavljivani su u različitim izborima i antologijama. Dobila je četiri puta nagradu za dječji tekst festivala Mali Marulić (2009, 2012, 2014. i 2017).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –