Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jure Zovko

Hrvatska u filozofskom zrcalu : Moral, politika i kultura

  • Nakladnik: Naklada Jurčić
  • 12/2012.
  • 372 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532450644
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pisanje kolumni smatram svojom filozofskom obvezom, svojim pravom na  sud o vremenu u kojemu živim. Kao orijentir u pisanju uzeo sam Sokratov stav   da  u pogledu temeljnih životnih pitanja nije mjerodavno mišljenje većine ljudi, nego primarno sud razboritih, prudentnih i pronicljivih osoba. Riječ je o pokušaju da u duhu Hegelove filozofije  naše vrijeme provučem kroz filter misli i dam svoju prosudbu i svoja zapažanja o njemu. Dinamični proces suvremenoga društva i životni svijet koji nas određuje zahtijevaju sustavnu  prosudbu, vrednovanje i analizu. Htio sam svojim čitatelji(ca)ma zapravo objasniti zašto Hrvatska ne može poslužiti kao paradigma Hegelova koncepta »umske države«, a S. R. Njemačka, Švicarska i Skandinavske zemlje mogu. Građani navedenih država ponosni su na svoje državne institucije, na ostvarenu slobodu, sigurnost i gospodarsko blagostanje pa zato vode računa o stabilnosti i prosperitetu države. U Hrvatskoj to nažalost nije slučaj. U knjizi sam naveo nekoliko razloga za takvo stanje stvari.

U prvom redu Hrvatska televizija kao javna televizija ne odgovara izazovima modernoga vremena. U politici vlada još uvijek partitokratski kult ličnosti, svaka je konstruktivna kritika nepoželjna, a politički se angažman uglavnom svodi na gnjusno dodvoravanje vođi partije. Pretvorba je ostala neizliječena rak-rana hrvatskog društva. Svi su pričali o njoj, nitko nije ništa poduzeo da bi se njezini dionici izveli pred lice pravde. U Hrvatskoj je došlo do rapidne erozije tradicionalnih vrijednosti, a elitni konzervativizam kao movens društva još  uvijek se nije etablirao niti će u bliskoj budućnosti. Konzum i konzumiranje postali su univerzalna religija današnjice u Hrvatskoj. Htio sam se osvrnuti  na svaki od navedenih segmenata.

Neosporna je činjenica da živimo u razdoblju eutanazije kritičke misli, u recesiji duha i posvemašnjoj eroziji morala. Posljedice svega toga i danas proživljavamo i skupo plaćamo. (...)

Svaka je kolumna priča za sebe, svaka ima svoju specifičnu povijest ili neku neobičnu pozadinu. Zajedničko im je da ipak nisu cenzurirane kao što je čest slučaj u carstvu hrvatskog medijskoga mogula.

Jure Zovko

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –