Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Abraham Lincoln

Predsjedničke misli

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Tomislav Oreški
  • 03/2013.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200507
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Bez poznavanja Lincolnova života i djela nema ni potpunog razumijevanja cijele američke kulture, a što se podjednako odnosi kako na američku političku povijest, tako i na američku umjetnost, uključujući i njene najpopularnije oblike - film, glazbu, strip... Lincoln za Sjedinjene Države nije (samo) ono što je Garibaldi za Italiju, Napoleon za Francusku ili Ataturk za Tursku: Lincoln je za Amerikance i puno veća figura.

Najbolje se to odražava u pjesmama uvrštenima u ovu knjigu, a koje potpisuju istinski klasici američke (i svjetske) književnosti Walt Whitman i Herman Melville. Za Whitmana je Lincoln neupitni vođa, „kapetan" nacije koji tragično pogiba nakon što je, nakon epskog putovanja, već doveo brod u sigurnu luku. Melville ide i znatno dalje: vežući se uz činjenicu da je Lincoln ubijen na Veliki petak (simbolika je još naglašenija u našem prijevodu: Muke Božje bje taj dan), autor Moby Dicka svog junaka, „mučenika", što zbog njegovih zasluga i vrlina (u prvom redu vrline opraštanja), što zbog izdajničke ruke od koje je stradao, neskriveno uspoređuje sa samim Isusom.

Nadalje, prisjetimo se monumentalnosti Lincoln Memoriala u Washingtonu, golemoga neoklasicističkog spomenika, tog novovjekog Partenona, ili bolje rečeno: Panteona, u kojemu titanski predsjednikov kameni lik sjedi - jedan, jedinstven i iznad svih - upravo poput Zeusa na Olimpu. Nije, dakle, neobično što je od sve četvorice velikih predsjednika čiji su likovi isklesani u planini Rushmore (ostala trojica su Washington, Jefferson i Roosevelt) jedino Lincoln doživio zaseban spomenik usporedivih proporcija, i to u gradu koji nosi ime Georgea Washingtona, a u kojemu - nema sličnog spomenika Washingtonu. Ultimativno je to svjedočanstvo Lincolnova značenja za povijest SAD-a.

Ali i ne samo to: snaga koja izbija iz tog spomenika povezana je i s jednom od brojnih Lincolnovih karakteristika s kojima smo mi izvan SAD-a (bili) slabo upoznati, a koje za Amerikance predstavljaju „opća mjesta". Iako njegove crno-bijele fotografije možda i ne odaju takav dojam, Lincoln je važio za jednog od fizički najsnažnijih ljudi svoga doba.

O Lincolnovom životu pisale priče i ispredale legende kakve su doživljavali možda samo (istina, u drugačijim, pa i zloćudnijim kontekstima) Lenjin, Staljin, Mao i Tito, a u najnovije doba vjerojatno samo još sjevernokorejski „Kimovi" i razni „Turkmenbaše", ma gdje bili. No, za razliku od spomenutih, čiji je legendarni status, manje-više, trajao (ili će trajati) koliko i sustavi za koje ih asociramo, Lincoln kao da se opire pokušajima povijesne revalorizacije, baš kao što se i velesila koju je gradio, evo već gotovo stoljeće i pol nakon njegove smrti, opire svim povijesnim iskušenjima umanjenja vlastite uloge u svijetu.

 
Koliko je taj status, iako nedvojbeno katkad i pretjeran, sukladan stvarnim Lincolnovim dometima, najlakše ćemo utvrditi čitajući ove njegove misli. To su pravi dokazi istinske Lincolnove veličine, dokazi koji se opiru bilo kakvoj mitologizaciji upravo stoga što im mitologizacija nije ni potrebna, jer su bezvremeni i uvijek aktualni. Lincolnove misli predstavljaju temelj suvremene demokracije, shvaćanja slobode i ideje jednakopravnosti za sve ljude bez obzira na rasne i druge razlike.

Neke od tih misli - na primjer: „Želja za radom tako je rijetka vrlina da je treba ohrabrivati" - hrvatskom će se čitatelju zasigurno učiniti toliko aktualnima da će mu izmamiti i nesputan smiježak, vjerojatno i gorkog prizvuka, što i nije neobično u zemlji koja možda jest doživjela svog Washingtona, ali svog Lincolna na žalost još nije, a kad će, ne zna se.

 

Denis Peričić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –