Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Iva Ušćumlić Gretić

Duhovi

  • Nakladnik: EKOmobilis
  • 03/2013.
  • 113 str., meki uvez
  • ISBN 9789535750604
  • Cijena: 9.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Duhovi" zagrebačke autorice Ive Ušćumlić Gretić, mogao bi biti podnaslovljen pitanjem "Što bi bilo da sam?", pitanjem svih pitanja. Prateći živote nekoliko zagrebačkih obitelji osamdesetih godina prošlog stoljeća, svake nesretne na svoj način, čitatelj će se i sam često zapitati "Što bi bilo da su?", ponekad se grčeći poput glavnih likova, u nemoći da naknadno nešto promijene.

Istina, "…što bi bilo da sam, to je pitanje bolno, to te pitanje dere napola i moraš si priznati da ne znaš i oduzimaš si jedino što je važno – utjehu." No, koliko vrijedi takva utjeha?

Priča je ovo o odrastanju, o potrebi da suosjećanje i razumijevanje postanu imperativi koji nemaju rok trajanja.

Glavna tema je nasilje u obitelji, posebno nasilje nad djecom, problem koji tada još nije bio dovoljno osviješten. Ispreplitanje života nesretnih obitelji i brojnih unutarnjih dijaloga glavnih likova stvaraju tjeskobnu atmosferu koja kulminira černobiljskom katastrofom, a završava dvadeset i šest godina kasnije događajem snažnim poput černobiljske katastrofe...

Iva Ušćumlić autorica je hvaljenog prvijenca "Duhovi" (Zagreb, 2013.). Rođena je 1977. godine u Zagrebu, gdje karijeru započinje kao novinarka. Danas kreira različite sadržaje, svaki prilagođen svom mediju, od copywritinga u oglašivačkoj industriji preko pisanja knjiga i eseja, do angažiranih mini-priča i kreativnih natuknica na društvenim mrežama. Strastveno se bavi i fotografijom koja je, baš poput njenog pisanja, iznimno intimna, čak i kad interpretira otvorene prostore. Prijateljima i pratiteljima na Facebooku poznata je i po svojim ad hoc esejima u kojima naizgled prosječne svakodnevne scene reinterpretira na originalan način koji potiče razmišljanje i diskusiju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –