Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Vrbnjak

Abeceda nestajanja

  • Nakladnik: Dušević & Kršovnik
  • 04/2014.
  • 128 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532212822
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

 

"Abeceda nestajanja" je zbirka pripovijedaka o običnim ljudima napisana na posve neobičan način. Tvore je gotovo dvadesetak priča raznih duljina i inspiracija koje sve redom parodiraju, Vrbnjakovoj prozi svojstven teren prepoznatljivih činjenica i inspiracija kao što su: mediji, konzumerizam, self-help literatura, celebrity kultura i birokracija.

Teške teme obrađene s lakoćom, tmurne misli izrečene s vedrinom, smijeh koji potiskuje suze, egzistencijalni očaj naspram nepodnošljive lakoće postojanja, takvi su karakteri likova priča u ovoj zbirci, i takav je stil i književni pristup njenog autora Roberta Vrbnjaka, često čak i na granici magijskog realizma.

Situacije kojima se bave i u koje dolaze likovi, povrh burne emocionalne podloge kao njihovog osobnog sredstva za snalaženje i preživljavanje, sadrže i nekoliko društveno-kritičkih asocijacijskih skupina, u čijem se variranju i ponavljanju ponekad i groteskno ukazuje na besmislenost ozbiljnog shvaćanja površnih okvira društveno prihvatljivog ponašanja.

Tu se Vrbnjak s užitkom okomio na konzumerizam, na medijski senzacionalizam, na opčinjenost knjigama za psihološku samopomoć, a cijela je zbirka uokvirena, ne samo tematski nego i konceptualno, pa čak i grafičkim intervencijama, motivom nestajanja. Nestaju ljudi, nestaju predmeti, namještaj, mađioničarski zečevi, nestaju slova, rečenice i priče, na nezaustavljivom putu nestanka je zapravo svaki zamislivi duhovni sadržaj kao i svaki materijalni "entitet". 

(Davor Šišović, Glas Istre)

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –