Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dalton Trumbo

Johnny je krenuo u rat

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Daša Drndić
  • 04/2014.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200682
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Nije imao noge nije imao ni ruke ni oči ni uši ni nos ni usta ni jezik. Gospode kakav san... Ali to nije bio san... Jer bio je živ...

O ne... Ne može tako živjeti jer bi sigurno poludio. A ne može ni umrijeti jer se ne može ubiti... na čitavoj kugli zemaljskoj on je najbliže mrtvima. On je mrtvac čiji mozak još uvijek misli... Mogao je svim tim brbljavim i krvoločnim kurvinim sinovima reći...

Slušajte koliko znam na ovome svijetu ne postoji ništa zbog čega vrijedi umrijeti a znam jer sam mrtav... Ako vam pričaju o umiranju za principe koji su veći od života slobodno im recite slušaj ti si najobičniji lažov... Uostalom, koliko je generala poginulo u ratu? Da čujem koliko je tih kurvinih sinova poginulo u ratu? ... Ne postoji ništa veće od života. Nema ničeg uzvišenog u umiranju. Što je tu uzvišeno kad ležiš pod zemljom i truneš? Kako može biti uzvišeno nikada više ne vidjeti sunce? Što je tu uzvišeno kad ti granata raznese noge i ruke? ... Gdje vidiš uzvišenost kad si i slijep i gluh i nijem? ... Kad jednom umreš onda je kraj. Sve je svršeno... Kad umreš onda si mrtav prijatelju i pitaš se za što si to umro..."

 

Nedvosmislena je ovo i radikalna osuda rata i svakog nasilja koje kroz reminiscencije doživljenih strahota izgovara protagonist romana, gotovo do neshvatljivih razmjera ranjen, unakažen i onesposobljen. Knjiga "Johnny je krenuo u rat" (1939) bila je važna underground literatura koja je izvršila snažan utjecaj na sljedbenike beat i hipi pokreta, ali i na cijelu poratnu generaciju. Nažalost, s obzirom da se ratovi vode tisućljećima, i vjerojatno neće skoro prestati, beskompromisna antiratna poruka ove zastrašujuće priče, prema svemu sudeći, još će dugo biti aktualna.

(Iz autorova popratnog teksta) 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Johnny je krenuo u rat - Dalton Trumbo –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –