Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.04.2013.

Disku(r)sija : Ece Temelkuran
Održava se
09.04.2013.

Na tribini "Disku(r)sija" udruge KURS predstavit će se turska književnica i publicistkinja Ece Temelkuran, gošća programa Writers in residence u Splitu.

Moderator Jasen Boko predstavit će autoričin rad i hrabro pisanje o problematici tursko-armenskih odnosa koje prikazuje u svojim djelima

Tribina će se održati u utorak 9. travnja  u 19 sati, u Kavani Le Monde u Splitu (Plinarska 6).

Ece Temelkuran rodila se 1973. godine. Riječ je o jednoj od najpoznatijih turskih spisateljica, novinarki i političkih komentatorica, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i The Guardianu, The New Statesmanu, al Akhbaru, The New Left Reviewu, Le Monde Diplomatiqueu. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika. Objavljuje mnogo i za rad je dobila brojne nagrade, pa tako i nagradu Pen for Peace i nagradu za turskog novinara godine. Kao gost-predavač djelovala je u ustanovi Reuters Institute fort the Study of Journalism pri sveučilištu Oxford. Objavila je deset knjiga, a dvije od njih, "Deep Mountain" (Duboka planina: O tursko- armenskome jazu) i "Book of the Edge" ("Knjiga s ruba") na engleskome je izdao Verso.

Knjiga "Duboka planina", koju će 2013. godine objaviti Naklada Ljevak, osobno je i političko putovanje u samo središte tursko-armenskog sukoba, iz pera najpoznatije turske novinarke. Od pripadnika armenske zajednice u kalifornijskom Venice Beachu i Parizu, do Turske i Armenije, ova knjiga profinjeno i nijansirano istražuje aktualnu povijest i nastavak poricanja genocida nad Armencima. U susretima s piscima, misliocima i aktivistima s obiju strana velikog jaza između Turaka i Armenaca, Ece Temelkuran plete dojmljivu priču o ulozi nacionalnih mitova i priča, te načinu na koji se kroz vrijeme održavaju i iskrivljuju, i u Turskoj i u Armeniji.

Autorica u svojem pisanju propituje naslijeđe povijesti i historiografije genocida nad Armencima 1915. godine, ali istražuje i prešućivane teme suvremene povijesti, poput kurdskog pitanja u Turskoj, nacionalizma, ženskih prava i prava političkih zatvorenika. Svojim djelovanjem izaziva velike pohvale s jedne strane, ali i žestoke kritike neistomišljenika i tradicionalnijih umova „koji jedini posjeduju istinu“.

Kao što je zapisao Theodore Zeldin na jednome mjestu: "Ece Temelkuran secira cijeli proces kojim lažne i istinite nacionalne uspomene i mitovi nastaju i zbog čega se održavaju…"

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –