Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.12.2015.

Islandski pisac Jón Kalman Stefánsson u Zagrebu
Održava se
07.12.2015. u 18h

Jón Kalman Stefánsson

Jón Kalman Stefánsson, najistaknutiji suvremeni islandski pisac, nagrađen prestižnom književnom nagradom P.O. Enquist, gost je tribine Razotkrivanje u ponedjeljak 7. prosinca u 18 sati u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Povod gostovanju je Stefánssonov roman "Nebo i pakao" iz 2007., za koji je kritičar Le Mondea napisao da je "kao udah života koji dopire iz dubine mora", objavljen u izdanju Frakture početkom ove godine u prijevodu Doroteje Maček.

Razgovor s Jónom Kalmanom Stefánssonom uz simultani prijevod s engleskog vodit će urednik Roman Simić Bodrožić, a ulomke iz romana "Nebo i pakao" čitat će Silvio Vovk.

O autoru:

Jón Kalman Stefánsson rođen je 1963. u Reykjavíku. Studirao je književnost na Islandskom sveučilištu. Predavao je u srednjoj školi, pisao članke za novine Morgunblaðið i radio kao knjižničar u gradskoj knjižnici u Mosfellsbæru, a živio je i u Danskoj. Stvorio je osebujan književni svijet u seriji međusobno povezanih romana i kratkih priča. od kojih su dvije bile nominirane za Nordic Council’s Literary Prize. Roman "Ljetno svjetlo i onda dolazi noć" (Sumarljós og svo kom nóttin) osvojio je 2005. Islandsku nagradu za književnost. Godine 2011. nagrađen je prestižnom književnom nagradom P.O. Enquist.

Njegova trilogija "O dječaku", koju čine romani "Nebo i pakao" (Himnaríki og helviti, 2007.), "Tuga anđela" (Harmur Englanna, 2009.) i "Čovjekovo srce" (Hjarta Mansinns, 2011.), prevedena je i objavljena u četrnaest zemalja. Posljednji roman trilogije nagrađen je 2011. s Bookseller’s Prize.

O romanu:

Nebo i pakao Stefánsson Jón Kalman

Nebo i pakao Jóna Kalmana Stefánssona knjiga je elemenata, roman vode i vatre, zraka i zemlje, ali i sila koje ih sudaraju i mire – u spektakularnom krajoliku, u čovjeku. Jer u osvit XX. stoljeća život je na Islandu jednako surov i jednako lijep kao i prvoga dana – ondje su planina, naselje uz obalu, riba i more koje čeka. Ondje su i dječak i njegov prijatelj Barđur, više no neobični ribari, koji će se na pučinu u otvorenoj barci otisnuti noseći u glavi Miltonove stihove, umjesto bijesa i opreza, i žudnje za bakalarom.

Kad ih na moru zatekne zimska oluja, na otok će se vratiti samo jedan, a on će morati bježati, preko planine i kroz zimu, tražeći odgovore i noseći knjigu, jer peti element u Stefánssonovu je svijetu jezik, i njegova magija bez koje ničega ne bi bilo – poezija.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –