Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.10.2016.

Islandski pisac Ófeigur Sigurðsson gostuje u Zagrebu
Održava se
26.10.2016. u 19h

Cijenjeni i nagrađivani islandski pisac Ófeigur Sigurðsson gost je drugog jesenskog predstavljanja EUROPEE U DVORIŠTU 2016.

Povod gostovanja i razgovora s autorom njegova je knjiga Pripovijest o Jónu, dobitnica nagrade Europske unije za književnost 2011., koja je nedavno objavljena u hrvatskom prijevodu i izdanju Naklade Ljevak (prijevod: Sunčana Slamnig). Živa i zanimljiva priča o „vatrenom svećeniku“ pastoru Jónu koji, nakon što je osumnjičen za ubojstvo bivšeg supruga svoje žene, u mračnoj atmosferi vulkanskog djelovanja i vlastitih nedoumica propituje vječna pitanja o vjeri, ljubavi i životu, povod je za razgovor upravo o tim temama.
 
O tome, kao i o islandskoj književnosti današnjice i drugim povezanim pitanjima, s autorom će razgovarati urednik knjige Kristijan Vujičić i prevoditelj Igor Opić, dok će razgovor moderirati Ivana Bodrožić.

Sve to u ugodnoj atmosferi caffea U Dvorištu, u srijedu 26. listopada, s početkom u 19 sati. Ulaz slobodan!

O autoru:

Pjesnik i prozaik Ófeigur Sigurðsson rođen je u Reykjavíku 1975. godine. Do sada je objavio šest zbirki pjesama i četiri romana. Osim pisanja Ófeigur se okušao i u brojnim drugim zanimanjima: radio je kao noćni čuvar u hotelu, svoju fizičku snagu jačao je radeći na dokovima, a svoj um studirajući na Odsjeku za filozofiju Sveučilišta na Islandu, gdje je 2007. godine stekao diplomu sa završnim radom o tabuu i transgresiji u tekstovima Georgesa Bataillea. Ófeigur je predvodnik pjesničkog pokreta islandskih mladih autora, koji su u posljednje vrijeme znatno utjecali na promjenu forme u suvremenoj islandskoj poeziji. Također je preveo nekoliko književnih djela i pisao za radio o piscima poput Louis-Ferdinanda Célinea i Michela Houellebecqa. Za knjigu Pripovijest o Jónu autor je dobio nagradu Europske unije za književnost 2011. Godine 2014. objavio je roman Öræfi, za koji je primio dvije značajne islandske književne nagrade.

Ófeigur Sigurđsson

Pripovijest o Jónu

  • Prijevod: Sunčana Slamnig
  • Naklada Ljevak 09/2016.
  • 216 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533039428
  • Cijena 129.00 kn

Pastor Jón Steingrímsson jedna je od najznačajnijih osoba u islandskoj povijesti, takozvani 'vatreni svećenik', koji je živio u 18. stoljeću, u vrijeme velike erupcije vulkana Katle. U ovoj jedinstvenoj pripovijesti upoznajemo se s njime kao mladim čovjekom i pratimo početak novog doba na Islandu. Autor je za 'Pripovijest o Jónu' dobio nagradu Europske unije za književnost 2011. godine.

– EUPL 2011 - Ofeigur Sigurdsson –

EUPL 2011 - Interview with Ofeigur Sigurdsson, Iceland from EUPL on Vimeo.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –