Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.11.2015.

Izložba i popratni program povodom 400. obljetnice 'Machinae novae' Fausta Vrančića
Održava se
10.11.2015. u 12h

"Machinae novae – 400 godina poslije" naziv je izložbe koja će se 10. studenoga 2015. svečano otvoriti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u povodu obilježavanja 400. obljetnice od kada je objavljeno djelo "Machinae novae" Fausta Vrančića, istaknutoga hrvatskog izumitelja i konstruktora na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće.

"Machinae novae" jedno je od najbitnijih djela iz područja tehnike s početka 17. stoljeća. Na 49 bakrotisaka Vrančić je donio 56 izuma i tehničkih konstrukcija, a među njima i nekoliko tuđih projekata, za koje je smatrao da se uklapaju u njegovo djelo ili da će mu poslužiti kao nadahnuće za druge savršenije izume. Izvorni se primjerak ove knjige, osim u Vrančićevu rodnom Šibeniku, čuva i u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i upravo je to i bio povod Knjižnici da u svojem prostoru organizira ovu izložbu te na taj način podsjeti na kapitalno djelo hrvatske, ali i svjetske renesanse.

Izvornik djela "Machinae novae" izložit će samo prilikom svečanoga otvorenja izložbe, a njegov vjerodostojni pretisak, kao i njegovu digitaliziranu inačicu, možete pogledati u središnjem prostoru ove izložbe. Pretisak je također dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, dok je digitalizirana inačica sastavni dio mrežne stranice Digitalizirana baština koju čini izbor najvrjednijih djela iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prenesenih u digitalni oblik. U središnjem prostoru nalazi se i cjelokupan postav izložbe Tehničkoga muzeja „Nikola Tesla“ posvećene djelu "Machinae novae", a koja je tijekom svibnja 2015. bila postavljena u sklopu Festivala znanosti.

Do središnjega dijela izložbe kroz podne grafike vodi kronološka traka koja s razdobljima u životu i radu Fausta Vrančića povezuje staru i vrijednu građu iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s partnerima osmislila je niz popratnih događanja sa željom da se na najslikovitiji način, koristeći sve prednosti moderne tehnologije i multimedije, dočaraju prije svega Vrančićevi nacrti iz djela "Machinae novae", a potom i njegov životni put koji odiše renesansnim duhom. Osim ove fizičke, u pripremi je i virtualna izložba koja će popratiti Vrančićev životni i profesionalni vijek, s naglaskom na djelo "Machinae novae".
 

Za ostvarenje ovoga programa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila je pokroviteljsku potporu UNESCO-a prilikom prijave na njihov natječaj značajnih svjetskih obljetnica 2014. – 2015.

Partneri su pri ostvarenju ove izložbe Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Memorijalni centar Faust Vrančić, Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić“ Šibenik te Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Popratna događanja:

Veliko predvorje Nacionalne i sveučilišne knjižnice:

- maketa padobranca izrađena na temelju nacrta Homo volansa objavljenoga u djelu Machinae novae
- igranje videoigrice osmišljene u Memorijalnome centru Faust Vrančić
- suvenirnica.
 

Malo predvorje Nacionalne i sveučilišne knjižnice:

12. studenoga 2015. u 12 sati – predavanje Machinae novae – 400 godina poslije (Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti)

19. studenoga 2015. u 12 sati – predavanje Vrančić – leteći čovjek (Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić“ Šibenik)

26. studenoga 2015. u 12 sati – projekcija četverodijelnoga dokumentarnog serijala o životu i radu Fausta Vrančića San o strojevima te razgovor s autorom serijala Nenadom Obrenovićem

30. studenoga 2015. u 12 sati – predavanje 3D tehnologije u komuniciranju baštine – primjer Machinae novae (Hrvoje Stančić, izv. prof., predstojnik Katedre za arhivistiku i dokumentalistiku na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).
 

Tehnički muzej „Nikola Tesla“

Radionice Homo volans – Leteći čovjek
Mjesto održavanja: predvorje velike izložbene dvorane, Tehnički muzej „Nikola Tesla“
Vrijeme održavanja: utorkom i petkom od 10 do 12 sati (13., 17., 20., 24. i 27. studenoga 2015.)
Dob sudionika: niži razredi osnovne škole
Najveći broj sudionika: 20
Sudjelovanje u radionicama se ne naplaćuje.

Autori i voditelji edukativnoga programa: Ivan Halić i Katarina Ivanišin-Kardum

Za sudjelovanje u radionicama potrebna je prethodna najava telefonom na broj 01/488 1626 ili na e-adresu: katarina.ivanisin.kardum@tehnicki-muzej.hr.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –