Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 21.11.2007.

Knjiga o skladatelja Ivanu Lukačiću

Muzički informativni centar Koncertne direkcije Zagreb ovih je dana objavio prvu knjigu o jednom od najznačajnijih hrvatskih skladatelja rane glazbe, Ivanu Lukačiću, autora Ennia Stipčevića. Knjiga «Ivan Lukačić» tiskana je hrvatskom i engleskom jeziku, a uz knjigu dolazi i DVD s dokumentarnim filmom «U potrazi za Lukačićem».   

Knjiga o ovom iznimnom čovjeku, franjevcu svećeniku po pozivu, a glazbeniku po naklonosti, i o njegovoj zbirci «Sacrae cantiones» (Venecija, 1620.), jednom od najvažnijih spomenika cjelokupne starije hrvatske glazbe, izlazi o 360. obljetnici njegove smrti.  

Iz teško dostupnih i brojem oskudnih dokumenata dr. Ennio Stipčević stvara zanimljivo štivo i rasvjetljuje životni i skladateljski put Ivana Lukačića.

Šibenčanin rodom, Ivan (Marko) Lukačić (oko 1585. - 1648.), sa 13 godina ulazi u red franjevaca konventualaca u šibenskome samostanu Sv. Frane. Već zarana je pokazivao izrazitu nadarenost i sposobnost pa ga već nakon samo tri godine naukovanja u rodnom Šibeniku šalju na studij u Italiju. Lukačić je dugo vremena boravio, najvjerojatnije u Veneciji, gradu magnetne privlačnosti za glazbenike sa svih strana svijeta. Crpeći temeljna umjetnička nadahnuća upravo u krugu venecijanskih suvremenika objavio je svoju jedinu poznatu skladateljsku zbirku Sacrae cantiones 1620. godine. Iste te godine, jedne od ključnih u skladateljevu životu, seli u Split i postaje kapelnik u stolnoj crkvi sv. Duje te gvardijan samostana sv. Frane na Obali. Dočekale su ga očito dugo pripremane najviše svećeničke i glazbeničke dužnosti, ali i složene društvene i crkvene prilike...  

DVD s dokumentarnim filmom «U potrazi za Lukačićem» (scenarij: Ennio Stipčević i Ivan Vidić, režija: Davor Šarić) sniman na lokacijama u Šibeniku, Splitu, Zagrebu, Veneciji, Krakovu i Berlinu. Titlovi na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –