Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 10.12.2007.

Predstavljanje knjige o hrvatskom skladatelju Ivanu Lukačiću
Održava se
11.12.2007.

Predstavljanje knjige Ennia Stipčevića o jednom od najznačajnijih hrvatskih skladatelja baroka - Ivanu Lukačiću, i dokumentarnog filma «U potrazi za Lukačićem» u izdanju Muzičkog informativnog centra KDZ, održati će se u utorak, 11. prosinca 2007. u 12 sati u Profil Megastoru u Zagrebu.    


Knjiga o ovom iznimnom čovjeku, franjevcu svećeniku po pozivu, a glazbeniku po naklonosti, i o njegovoj zbirci «Sacrae cantiones» (Venecija, 1620.), jednom od najvažnijih spomenika cjelokupne starije hrvatske glazbe, izlašla je o 360. obljetnici njegove smrti.  

Iz teško dostupnih i brojem oskudnih dokumenata dr. Ennio Stipčević stvorio je zanimljivo štivo u kojem je rasvjetlio životni i skladateljski put Ivana Lukačića.

Šibenčanin rodom, Ivan (Marko) Lukačić (oko 1585. - 1648.), sa 13 godina ulazi u red franjevaca konventualaca u šibenskome samostanu Sv. Frane. Već zarana je pokazivao izrazitu nadarenost i sposobnost pa ga već nakon samo tri godine naukovanja u rodnom Šibeniku šalju na studij u Italiju. Lukačić je dugo vremena boravio, najvjerojatnije u Veneciji, gradu magnetne privlačnosti za glazbenike sa svih strana svijeta. Crpeći temeljna umjetnička nadahnuća upravo u krugu venecijanskih suvremenika objavio je svoju jedinu poznatu skladateljsku zbirku "Sacrae cantiones" 1620. godine. Iste te godine, jedne od ključnih u skladateljevu životu, seli u Split i postaje kapelnik u stolnoj crkvi sv. Duje te gvardijan samostana sv. Frane na Obali. Dočekale su ga očito dugo pripremane najviše svećeničke i glazbeničke dužnosti, ali i složene društvene i crkvene prilike...  

Knjiga «Ivan Lukačić» tiskana je hrvatskom i engleskom jeziku, a uz knjigu dolazi i DVD s dokumentarnim filmom «U potrazi za Lukačićem».     


Dokumentarni film «U potrazi za Lukačićem» (scenarij: Ennio Stipčević i Ivan Vidić, režija: Davor Šarić) sniman na lokacijama u Šibeniku, Splitu, Zagrebu, Veneciji, Krakovu i Berlinu. Titlovi su na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –