Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 11.10.2012.

Mo Yan dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2012.
Održava se
11.10.2012.

Kineski pisac Mo Yan, pravog imena Guan Moye (1955) dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, postavši tako prvi, ili drugi kineski pisac ovjenčan ovom prestižnom nagradom, uzme li se u obzir da je 2000. godine nagrađen Gao Xingjian, kineski pisac koji je 1987. emigrirao u Francusku i danas se smatra francuskim piscem.

Mo Yan u svojim djelima "halucinatornim realizmom povezuje narodne priče, povijest i suvremenost", navedeno je u obrazloženju Švedske akademije, uspoređujući njegovo pisanje s kompleksnošću jednog Williama Faulknera i magičnog realizma Gabriela Garcíae Márqueza, ali polazeći od tradicionalong kineskog litararnog stvaralaštva i oralne tradicije.

"Mo Yan" je pseudonim, a na kineskom znači "ne pričaj". Ime nije slučajno odabrao, naime, već je u vrijeme pisanja svojeg prvog romana 1981. godine, bio je poznat po svojem kritičkom i otvorenom progovaranju, koje nije bilo dobro primjeno u Kini. Tako je u bijegu od cenzure, odabrao 'auto-cenzru0, izabravši ime koje će ga podsjećati da ne priča previše.

Ovaj 57- godišnje pisac piše romane i kratke priče, a na zapadu je najpoznatiji po svojem romanu "Red Sorghum: A Novel Of China" (1987) po kojem je snimljen za istoimeni film redatelja Zhanga Yimoua.

Često je opisivan kao "jedan od najpoznatijih, najzabranjivanih i najpokradenijih" kineskih pisaca (Wikipedia).

U Hrvatskoj nije prevođen, stoga je domaćoj publici nepoznat.

Nobelova nagrada u iznosu 1.2 milijuna dolara (930,000 eura) bit će mu tradicionalno uručena na godišnjicu rođenja Alfreda Nobela, 10. prosinca 2012. u  Stockholmu.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –