Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 09.06.2006.

Promocija knjige 'U sjeni FAK-a'
Održava se
12.06.2006.

U ponedjeljak, 12. lipnja 2006. u 19.00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (Ulica Hrvatske bratske zajednice 4), održati će se predstavljanje knjige "U sjeni FAK-a" autora Velimira Viskovića. Riječ je o zbirci kritičkih tekstova koji se bave djelima glavnih predstavnika fakovske proze, ali i autorima i knjigama koji su bili u sjeni FAK-a. Prisustvujte još jednom okupljanju fakovaca i njihovih kritičara, susretu koji jamči dinamičnu raspravu i polemične tonove.

Sudjeluju:

Velimir Visković, autor
Julijana Matanović, književnica
Jagna Pogačnik, književna kritičarka
Milana Vuković Runjić, književnica
Ervin Jahić, urednik knjige

O knjizi:

"U sjeni FAK-a", knjiga koja nudi pogled na petogodišnju kritičarsku praksu Velimira Viskovića, pouzdan je književnokritički "vodič" kroz domaću književnost, a posredno i društvenopolitički kontekst, uoči i tijekom milenijske smjene. Visković polazi od, po mnogo čemu, provokativne teze. Po njemu je, naime, FAK smijenio jedan poetički koncept, uveo većim dijelom pozitivnu buku oko književnosti, a manjim pomutnju u književni život, da bi se također bučno i "mušićavo" samoukinuo. Također, po njemu se ostatak domaće književnosti toga razdoblja događa u sjeni fakovskog fenomena.

Kad govori o estradizaciji, medijskoj manipulaciji ili samodopadnosti pisaca okupljenih oko FAK-a, poglavito o njihovu "ekskluzivnom klubu", to izriče bez prenemaganja i bez zazivanja pomoćnih babica. Kontroverzno i s ironijskom zadrškom on će - mimo prigodničarskih, još manje kroničarskih poriva - ne odričući mu pritom literarne zasluge, polemički progovoriti o nekim njegovim "strukturnim grijesima" odnosno neliterarnim kriterijima.

Velimir Visković ovom knjigom ponovno potvrđuje ugled koji ima u našoj književnoj javnosti. Pišući tako da nedvosmisleno i bez krzmanja spusti ili podigne palac na život knjige, Visković se legitimira kao intrigantan i suptilan procjenitelj književnih šteta i postignuća. I kad se ne slažemo s njegovim ukusom.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –