Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Jagna Pogačnik ×

Vijest • 14.06.2019.

Upisi u Ljetnu školu pisanja u dvorcu Stara Sušica (CeKaPe)

Centar za kreativno pisanje (CeKaPe) organizira devetu Ljetnu školu pisanja. Od 25. 8. do 1. 9. 2019. u čarobnom dvorcu Stara Sušica u Gorskom kotaru pisat će se i živjeti književnost, uz mentorstvo poznatih pisaca, voditelja radionica: Jagne Pogačnik, Envera Krivca, Davora Mandića i Nebojše Lujanovića.
Tema • 05.02.2019.

Istražili smo: Užitak ili kazna – o novim kurikulumima za Hrvatski jezik

U želji da saznamo što struka misli o novim kurikulumima za nastavni predmet Hrvatski jezik u osnovnim školama, gimnazijama i srednjim strukovnim školama, uputili smo poziv na adresu 30-ak pisaca, urednika, nastavnika, knjižničara, predstavnika knjižnih strukovnih udruga i institucija, književni kritičara...sa zamolbom da za naš portal prokomentiraju nove kurikulume.
Najava • 10.10.2018.

Nakladnička kuća Disput predstavlja novi roman Kristine Gavran 'Gitara od palisandra'

Nakladnička kuća Disput predstavit će u srijedu 10. listopada 2018. u 19.30 sati novi roman Kristine Gavran 'Gitara od palisandra'. Predstavljanje će se održati u Knjižnici “Bogdan Ogrizović” (Preradovićeva 5, Zagreb).
Najava • 22.09.2015.

Slovenska spisateljica Nataša Kramberger otvara festival Europea u dvorištu

Slovenska spisateljica Nataša Kramberger prva je gošća ovogodišnjeg festivala Europea u dvorištu. Tema susreta je 'Tko govori, tko piše?' a povod njezin roman 'Nebo u kupinama', nagrađen nagradom Europske unije za književnost.
Najava • 24.11.2014.

Književnost i (pri)sjećanje : Što zapravo čitatelj pamti?

U sklopu tribine Paralelni svjetovi koja će se održati u ponedjeljak, 24. studenoga u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, razgovarat će se o knjizi Lovre Škopljanca 'Književnost kao prisjećanje'. Gosti tribine su književna kritičarka Jagna Pogačnik i teoretičar književnosti Lovro Škopljanac.
Najava • 17.12.2007.

Književna večer Slavenke Drakulić

U ponedjeljak, 17. prosinca 2007. u 19 sati, u Hrvatskom društvu pisaca u Zagrebu, održati će se književna večer Slavenke Drakulić, u organizaciju HDP i Hrvatsko - Hispanskog društva/Sociedad Hispano – Croata. O njezinom romanu «Frida ili o boli» govoriti će književna kritičarka Jagna Pogačnik.
Kritika • 27.11.2007.

Delimir Rešicki : Ubožnica za utvare

Priče Delimira Rešickog neobičan su spoj emocionalnosti i stiliziranosti na razini gotovo pojedinačne rečenice i oštre ironije prema natruhama zbilje koja ponekad ostaje samo pozornicom, a ponekad vrlo nasilno prodire u svjetove njegovih prekrasnih gubitnika. Stoga one možda ostavljaju privid nekakvog «starinskog» literarnog koncepta, u kojem još postoje lokoti ljubavi kao zavjeti vječnosti, no prava je...
Najava • 27.11.2007.

Predstavljanje nove knjige Delimira Rešickog

Predstavljanje nove zbirke priča Delimira Rešickog «UBOŽNICA ZA UTVARE» održati će se u utorak, 27. studenog 2007. u 18 sati, u Knjižari Ljevak u Zagrebu. «Ubožnicu za utvare» će predstaviti: Jagna Pogačnik, književna kritičarka, Edo Popović, urednik Biblioteke 21 te, sam autor, Delimir Rešicki.