Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Suzana Marjanić

Kronotop hrvatskoga performansa : Od Travelera do danas

  • Nakladnik: Bijeli Val
  • Nakladnik: Institut za etnologiju i folkloristiku
  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 10/2014.
  • 2000 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789535608677
  • Cijena: 132.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas" Suzane Marjanić prvo je cjelovito djelo o povijesti hrvatskog performansa, u povijesnom kontinuitetu od dvadesetih godina prošloga stoljeća do danas.

U trosveščanoj, bogato ilustriranoj i vrhunski dizajniranoj monografiji, s više od 2.000 stranica i 2.700 fotografija, domaća umjetnost performansa vuče korijen iz dadaističkih uličnih akcija grupe Traveleri iz 20-ih godina prošloga stoljeća, kada su zagrebački gimnazijalci skidanjem šešira subverzivno pozdravljali konje, a ne kočijaše i gospodu u kolima.

Posebna pozornost posvećena je konceptualnoj umjetnosti 60-ih i 70-ih godina, kada je na prostorima bivše Jugoslavije inicirana umjetnost performansa s njegovim rodonačelnikom Tomislavom Gotovcem a.k.a. Antonijom G. Lauerom i prvim damama: Sanjom Iveković i Vlastom Delimar.

Hrvatska performerska i akcionistička scena obrađena je prema njezinim izvedbenim centrima i podijeljena u devet cjelina. Svaka cjelina popraćena je uvodnom znanstvenom studijom i intervjuima s umjetnicima (objavljenima u dvotjedniku Zarez), koji zajedno pružaju jedinstven ključ za čitanje performansa – umjetničke forme koja je često marginalizirana zbog neznanja i građanskog licemjerja.

 

"Sustavno godinama i izravno prateći performersku i akcionističku scenu Zagreba, Rijeke, Istre (Labin, Pula), Splita, Dubrovnika, Osijeka i Varaždina, Suzana Marjanić je zasigurno najpozvaniji domaći stručnjak/autorica za ovakav tip sinteze, koja objedinjuje teorijska razmatranja o performansu kao izvedbenom žanru, kronologiju hrvatskih performansa, te razgovore s 148 umjetnika i umjetnica performansa, što ih je vodila i objavljivala od 2001. godine u dvotjedniku Zarez.

Knjiga je koncipirana unutar 15 poglavlja, od kojih prvo propituje izvedbu tijela u performansu, fenomene teatralizacije performansa i performativnog kazališta; drugo je posvećeno počecima hrvatskog performansa, dok sljedeća poglavlja iscrpno izlažu različite urbane scene hrvatskog suvremenog performansa. Pionirska, cjelovita, dokumentarna i autorski obilježena knjiga Suzane Marjanić Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas iznimno je vrijedno djelo, ujedno i prva povijest hrvatskoga performansa."

Ines Prica


Knjigu su zajednički objavili Udruga Bijeli val, Institut za etnologiju i folkloristiku i Školska knjiga, a financijski ju je poduprlo Ministarstvo kulture.

 

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –