Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stephen Greenblatt

Skretanje : Kako je svijet postao moderan

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Lidija Bernardić
  • 10/2014.
  • 336 str., meki uvez
  • ISBN 9789533166360
  • Cijena: 23.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tisuću godina se "De rerum natura", Tita Lukrecija Kara, slavni pjesničko-filozofsko-znanstveni tekst, smatrao izgubljenim. A onda je 1417. u njemačkom samostanu u Fuldi firentinski lovac na antičke knjige Poggio Bracciolini ponovno otkrio Lukrecijevu poemu, jednu od, kako će se pokazati, samo tri preostale. Virus koji će "svijet učiniti modernim", kako stoji u podnaslovu knjige Stephena Greenblatta, opet je oslobođen.

Prekrasna poema, naime, zastupala je opasnu tezu: kako svemir savršeno funkcionira bez božanskog upliva, kako religijski strah opasno utječe na život te kako se sve stvari sastoje od sasvim malih čestica u vječnom kretanju, koje se sudaraju i stalno mijenjaju smjer. Umnažanje i prijevod ove knjige inspiriralo je renesansu, utjecalo na umjetnika poput Botticellija i mislioce poput Giordana Bruna, oblikovalo mišljenje jednog Galileja i Freuda, Darwina i Einsteina, te revolucionarno utjecalo na pisce poput Montaignea i Shakespearea, pa čak i Thomasa Jeffersona.

Jedan od najcjenjenijih svjetskih znanstvenika Stephen Greenblatt uspio je na jednom mjestu objediniti inovativan rad povijesti i uzbudljivu priču o otkrićima, gdje je jedan rukopis, iščupan iz tisuća godina zanemarivanja, promijenio smjer ljudske misli i omogućio da svijet postane onakav kakvim ga danas znamo.

Knjiga "Skretanje : Kako je svijet postao moderan" nagrađena je Pulitzerovom nagradom 2012. godine i nagradom National Book Award u kategoriji najbolje publicistike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –