Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Teofil Pančić

39 dana lipnja

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2014.
  • 126 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533133850
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

 

Dnevnik je nastao tijekom rezidencijalnog boravka Teofila Pančića u Splitu, a ugledni pisac, kolumnist i novinar u "39 dana lipnja" piše na tragu dnevničkih zapisa Maxa Frischa. Njegovi zapisi tako se čitaju kao dirljiva, humoristična i duboko humana kronika jednog vremena i jednoga grada, putopis jednog prostora, prikaz jedne književno-kulturne scene.

Za razliku od brojnih kojima su potrebne godine da uhvate "strukturu osjećaja" jednog vremena i podneblja, Pančić pokazuje kako je to moguće u malom odsječku vremena, odnosno da vrijeme nije bitno da se zareže u samu srž mentaliteta jednog prostora. Pančićev splitski dnevnik protkan je upitnicima, sjećanjima, miniesejima kroz koje autor tematizira duboko intimna pitanja paralelno registrirajući, odnosno hvatajući se ukoštac s neuralgičnim točkam hrvatskog društva danas: od fašizma na ulicama do osvajanja prostora građanskih sloboda, pazeći da ne ispisuje pamflet a da gadni trenuci naše zbilje ne zasjene one čudesne trenutke svakodnevice i dokaze ljudskosti.



***

Teofil Pančić rođen je 1965. u Skoplju. Petnaest godina je živio u Zagrebu. Kolumnist i kritičar tjednika "Vreme", a od 1999. politički komentator Radija Slobodna Europa. Kritičke i analitičke tekstove objavljivao je u nizu listova i časopisa iz Srbije i sa ex-YU prostora (među kojima su "Naša Borba", "Republika", "Feral Tribune", "Globus", "Dani", "Sarajevske sveske", "Dnevnik", "Nezavisni", "Vojvodina", "Pobjeda", "Monitor" itd), kao i u publikacijama iz SAD-a, Rusije i više europskih zemalja. Objavio četrnaest autorskih knjiga. Živi u Zemunu i Novom Sadu.

Pored niza drugih priznanja, Pančić je u 2010. godini dobio nagradu "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost. U obrazloženju nagrade Nezavisno udruženje novinara Srbije ističe Pančićevo dosljedno zastupanje progresivnih, demokratskih i anifašističkih stavova.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –