Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

(Pogled u) muzejsko elektroničko nakladništvo

  • Nakladnik: Muzejski dokumentacijski centar
  • Urednik: Snježana Radovanlija Mileusnić
  • 06/2015.
  • 124 str., meki uvez
  • ISBN 9789536664405
  • Cijena: 9.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbornik "(Pogled u) muzejsko elektroničko nakladništvo" posvećena je temi muzejskih elektroničkih publikacija koje predstavljaju neminovnu budućnost muzeja. Autori okupljeni u zborniku (kojeg je uredila Snježana Radovanlija Mileusnić) adresiraju ključne probleme i izazove u području muzejskog elektroničkog izdavaštva: nove modele koncipiranja i proizvodnje kompleksnih multimedijalnih sadržaja, mogućnosti i ograničenja pružanja pristupa s obzirom na autorska i srodna prava te problem dugoročne održivosti elektroničkih publikacija i projekata.

Autori tekstova (kustosi i muzejski informatičari, knjižničarski stručnjaci iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice i SRCE-a) bave se logikom strukturiranja i ključnim izazovima izrade muzejskih mrežnih stranica, problematiziraju upotrebu elektroničkih medija u muzejskom izdavaštvu, apostrofiraju važnost razvoja muzejskih digitalnih repozitorija koji omogućuju očuvanje i zaštitu podataka te pojašnjavaju svrhu i način rada Hrvatskog arhiva weba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Predstavljen je i portal Hrčak, koji je iz temelja promijenio hrvatsku stručnu i znanstvenu komunikaciju, dana je analiza hrvatskih muzejskih elektroničkih časopisa, a prilog na kraju knjige donosi pregled najčešće korištenih open source softwarea.

 

"Iz navedenih tema obuhvaćenih ovom, trećom, knjigom proizlazi i odgovor na pitanje zašto smo odlučili u naslovu u zagradi dodati (Pogled u) muzejsko nakladništvo. Naime, elektroničko je nakladništvo jednako opsežna i široka tema poput onoga klasičnoga, na analognim tiskanim medijima. U ovoj smo knjizi izdvojili samo neke uvodne teme i time otvorili cijelo jedno neobrađeno područje u kojemu muzeji i opet imaju svoje specifičnosti. Bio je to pogled s razlogom."

Snježana Radovanlija Mileusnić


Knjiga (Pogled u) muzejsko elektroničko nakladništvo pokriva različite aspekte nakladničke djelatnosti u hrvatskim muzejima – vrijedan je pokušaj analize stanja elektroničkog nakladništva u hrvatskim muzejima kroz dvadesetak godina. Istovremeno dokumentira i nakladničku djelatnost pojedinih muzeja i opisuje primjere dobre prakse.

Daniela Živković


U publikaciji možemo izdvojiti i cijeli niz vrlo konstruktivnih i primjenjivih uputa, smjernica i kategorija od neprocjenjive koristi kod razvoja novih, ali i vrednovanja postojećih web stranica i elektroničkih publikacija najrazličitijih vrsta – od kataloga zbirki do edukativne interaktivne multimedije.

Goran Zlodi

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –