Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Perina Meić

Književne perspektive : Teorijske i književnopovijesne studije

  • Nakladnik: Studio TiM
  • 11/2015.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789537780449
  • Cijena: 22.56 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Književne perspektive" Perine Meić objedinjuje devet teorijskih i književnopovijesnih studija objavljivanih u periodu od 2008. do kraja 2015. godine. Studije su podijeljene u pet cjelina: "Izazovi teorije povijesti književnosti", "Povijest književnosti i polemike", "Fragmenti o djelima Ive Andrića", "Književni kritičar Stanislav Šimić" i "O pjesništvu Ilije Ladina". U teorijskim je studijama naglasak na istraživanju metodologije povijesti književnosti, dok su studije književnopovijesnog tipa usmjerene na proučavanje tema iz novije hrvatske književnosti, napose njezina bosanskohercegovačkog dijela.

"Književne perspektive" nude originalna promišljanja teorije i povijesti književnosti, kao i vrlo kreativna čitanja kritičkih tekstova Stanislava Šimića, pjesničkog opusa Ilije Ladina, a osobito "Ex ponta", "Travničke hronike" i "Proklete avlije" Ive Andrića. Odlikuje ih precizan i svrhovit metajezik, kao i jasna metodološka polazišta, utemeljena na semiotičkim istraživačkim perspektivama. Riječ je o zrelu i vrijednu doprinosu proučavanju teorije i prakse povijesti književnosti, koji novim istraživanjima otvara korisne perspektive.

Iz recenzije Ive Beljan Kovačić

Perina Meić (Sarajevo, 1975.) studij hrvatskog jezika i književnosti završila je u Mostaru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2007. obranila je doktorski rad "Metodološki modeli književnopovijesnih istraživanja u hrvatskoj znanosti o književnosti" te stekla akademski stupanj doktora znanosti. Znanstvene i stručne radove objavljuje od 2001. Dosad je objavila više od 80 znanstvenih i stručnih radova. Sudjelovala je na znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Zaposlena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Perina Meić - Književne perspektive –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –