Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Blago Vukadin

Nikola

  • Nakladnik: Studio TiM
  • 12/2015.
  • 163 str., meki uvez
  • ISBN 9789537780456
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Nikola" nije još samo jedan roman u nizu na temu raspada bivše Jugoslavije i rata: nema ovdje ni patosa ni žaljenja ni plača za nekim, barem prividno, boljim vremenima, već ostaje samo samoća i tragična svijest o dubokoj međuprožetosti plemenski organizirane kulture kojoj je prividna modernizacija bila tek vanjska krinka. Nikola, glavni junak koji to zapravo nije, bio je i ostao neodlučan čovjek, posve nesiguran u sebe, slab iako dobar, nemoćan usred nevremena koje nije bilo za ovakve kao što je on, prototip gubitnika kojemu nisu namijenjene teške životne utakmice.

Tema miješanog braka, rata, raspada Jugoslavije, depresije, duboko je srasla u tkivo ove proze koja osvaja jednostavnošću pripovijedanja bez dociranja i duboke, teške potmule pozadinske buke unutrašnje tragedije. Najtočnije govoreći, ovo je roman raspada, naravno posve drugačije postavljen no u Bernhardta ili daše Drndić, no uvijek i svakako on je temeljna tematska nit: "Sam proces raspada počinje već rođenjem nekoga ili nastajanjem nečega, budući da ništa nije vječno. Tako je i s državama, posebno s onima nastalima na povijesnim ruševinama i „nepodmirenim“ računima. U Jugoslaviji je previše toga godinama prešućivano, skrivano pod tepih ili uljepšavano, da bi na kraju eksplodiralo u svoj njegovoj brutalnosti."

Roman je dostupan u tiskanom i u e-izdanju na ovoj poveznici.

Blago Vukadin rođen je 1965. godine u ondašnjem Duvnu, današnjem Tomislavgradu. Djetinjstvo je proveo u Mandinu Selu, mjestu na padinama planine Ljubuše, da bi po završetku osnovne škole preselio u Zagreb. Sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća odlazi u Austriju, gdje završava školovanje i radi. Magistar je ekonomije i tumač za kombinaciju njemačkoga s južnoslavenskim jezicima, a pisanjem, prvenstveno poezije, bavi se od rane mladosti. Redovito objavljuje svoje tekstove u časopisu Književnost uživo te na raznim portalima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Godine 2002. u zagrebačkoj nakladi Naša riječ objavio je zbirku pjesama pod naslovom "Pjesme" te prijevod ilustrirane i rimovane priče za djecu "Max i Moritz" poznatog njemačkog autora Wilhelma Buscha. Živi i radi u Bečkom Novom Mestu (Wiener Neustadt).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –