Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Drago Čondrić

Sedam velikih biblijskih poema

  • Nakladnik: Naklada Bošković
  • 08/2015.
  • 342 str., meki uvez
  • ISBN 9789532633054
  • Cijena: 150.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga Drage Čondrića (1944.) "Sedam velikih biblijskih poema" sadrži sedam lirskih poema koje tematski uokviruju Stari i Novi zavjet sa središtem u božanskoj objavi čovjeka kroz Duha i Sina, što dakako već govore i njihovi naslovi: "Put u početak“, "Tri pljuske za kneza tame“, "Magdalena“, "Kruh i vino“, "Golgota, Golgota!“, "Saga i progonjenom progonitelju“ i "Zagonetno izvješće s Patmosa“.

Dakle, svaka od poema tematizira jednu biblijsku epizodu s time da im Čondrić podaruje svoj osobni pjesnički glas u jedinstvu s odabranim pjesničkim citatima čelnih pjesnika zapadnoeuropske civilizacije. Upravo je takav fenomen citatnosti ovdje postigao umjetničko prepoznavanje i odgovor zašto ponovno nakon evanđelista pjevati Bibliju i Novi zavjet. Naime, dok je pjesnikā priča nastavlja trajati kroza stalno propitivanje koliko je čovjek danas (i oduvijek) uronjen u bit Riječi kao Logosa i koliko nas je umjetnost iznikla iz Logosa oblikovala u tragatelje istine, ili ujevićevski kazano bogoiskatelje.

Bogoiskateljstvo ovdje je očito i ona bit, dominanta koja je pjesnika Čondrića izvela na put pjevanja za našu civilizaciju središnjih točaka Evanđelja, a osobito onih u kojima se Krist pokazuje kao izbavitelj i preporoditelj palih ljudskih sudbina kao što je to svevremena priča o Magdaleni ili o preobrazbi Pavla koji je od najsnažnijeg progonitelja postao najsnažniji zagovoravatelj Kristov. U njihovim licima pronalazimo i svoje lice.

Pjevati danas na početku 21. stoljeća duhovnu poeziju, pritom se držeći tradicionalnog stiha uvezanog u specifičan žanr poeme, možda i jest izazov. Kao što se život vraća počelu i kao što je duhovnost jedino jamstvo vječnog trajanja, u vremenu opće nesigurnosti, strepnje, pobrkanih vrijednosti, povratak temeljima čini se najizglednijim rješenjem.


(iz obrazloženja žirija Nagrade "Tin Ujević")

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –