Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alessandro Baricco

Triput u zoru

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2016.
  • 92 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533048420
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Triput u zoru" žanrovski je fluidan prozni tekst, triptih tijesno povezan s književnikovim prethodnim romanom "Mr. Gwyn", ali se ipak, kao što i sam autor ističe u uvodnom obraćanju, čita kao zasebna i zaokružena cjelina. U tri mala nokturna koja završavaju i počinju u zoru, muškarac i žena susretnu se u različitim životnim fazama u hotelskom predvorju, svaki put u jednako dramatičnim okolnostima.

U prvoj priči Malcolm Webster upoznaje tajanstvenu i zavodljivu ženu, u drugoj mlada žena koketira s recepcionarom pokušavajući shvatiti svoj odnos s dečkom, dok u završnom dijelu tinejdžer, mlađi Malcolm, bježi iz prljavog hotela s detektivkom nakon obiteljske nesreće.

Iako se Baricco poigrava vremenskom logikom, priče su čvrsto povezane i čine kontinuitet. Dok su u prvoj, svojevrsnom završetku slagalice, protagonisti odrasle formirane ličnosti, u drugoj i trećoj saznajemo okolnosti njihova odrastanja i što bi se dogodilo da je u nekom ključnom trenutku života naišla prava osoba, pa se prvi (gorak i bremenit) susret možda nikad ne bi ni dogodio.

Sve tri priče povezuje ideja ponovnih početaka (kao što je i sama zora) i mogućnost (ili nemogućnost) izlaza iz slijepih ulica. "Triput u zoru" roman je s tri naličja, originalna i zavodljiva igra privida i istine kojom je ovaj majstor riječi još jednom impresionirao čitatelje.


U ovoj Bariccovoj knjizi kao da su se slike Edwarda Hoppera pretvorile u tekstove. Autor pomiče okvire Hopperovih slika. - Alfredo Monte, Monte de Leituras

Alessandro Barrico rođen je 1958. u Torinu gdje je pokrenuo školu kreativnog pisanja Holden. Pripovjedač je i muzikolog, te jedan od najpoznatijih i najprevođenijih talijanskih autora.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –