Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Brendan Simms

Europa : Borba za nadmoć od 1453. do danas

  • Nakladnik: Mate
  • Prijevod: Emil Heršak
  • 11/2016.
  • XXIV, 656 str., plastificirani uvez
  • ISBN 9789532462449
  • Cijena: 55.74 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svakim danom budućnost Europe sve je više uznemirujuće nejasna, i tim više se ova kompetentno napisana knjiga pojavljuje u pravo (ne)vrijeme. Brendan Simms je profesor povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Cambridgeu, s dugom evidencijom o istraživanju njemačke, angloameričke i međunarodne povijesti. Njegova knjiga prenosi veoma mnogo podataka o povijesti Europe od sredine 15. stoljeća do danas, ali često i osobite stavove autora o razvitku i ujedinjenju Europe (bliži je idejama koje danas postoje uglavnom u angloameričkom svijetu, ali rijetko u Hrvatskoj).

Simms iznosi priču o konstantno promjenljivoj geopolitici Europe i o osobitim okolnostima koje su kontinent učinili tako nemogućim da bude dominiran, ali i da bude tako dinamičan i neobuzdan. Jer, dok je u većem dijelu svijeta čovječanstvo stvorilo goleme političke okvire, nasuprot tome Europa je ostala uporno kaotična i rascjepana, često na male komade, s time da je svaki ozbiljan pokušaj sjedinjavanja kontinenta bio onemogućen.

U knjizi je posebna pažnja posvećena Njemačkoj, koju su njezino bogatstvo, stanovništvo i središnji položaj u dugim razdobljima pretvorili u primamljiv cilj grabežljivca, baš kao što su je u razdobljima njezine moći učinili nadmoćnom prijetnjom za ostatak kontinenta. 

Brendan Simms je profesor povijesti međunarodnih odnosa na Sveucilištu u Cambridgeu, s dugom evidencijom o istraživanju njemačke, angloameričke i međunarodne povijesti. Uža specijalnost mu je povijest Njemačke, posebno Trećeg Reicha i Adolfa Hitlera. Njegove glavne knjige uključuju: „Borbu za majstorstvo u Njemačkoj, 1779–1850", „Najsramniji trenutak: Britanija i uništavanje Bosne", „Tri pobjede i poraz: uspon i pad Prvog britanskog carstva" i "Europa i Hitler".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –