Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paulo Scott

Nepostojeći stanovnik

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Katarina Ramljak
  • 07/2017.
  • 276 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591729
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Dvadesetjednogodišnji Paulo student je prava i stažist u odvjetničkom uredu, ali i član Radničke stranke i gorljivi politički aktivist koji se razočara na političkoj i ideološkoj razini baš u trenutku kad su mu šanse za uspon na hijerarhijskoj ljestvici velike. Uništenih snova i bez perspektive, vozeći se u automobilu na povratku s jednog od zadnjih sastanaka Paulo uz cestu primijeti indijansku djevojčicu Mainu. Da bi je zaštitio od jakog pljuska, ponudi joj prijevoz koji uplašena Indijanka nevoljko prihvati. Ipak, ta će ih vožnja povezati, postat će sudbinska za oboje i puno duža nego su u prvi mah slutili.

"Nepostojeći stanovnik" ambiciozno je djelo nagrađivanog brazilskog autora Paula Scotta koje je okrunilo njegov rad. Riječ je o angažiranoj sociološkoj analizi i kronici doba nakon diktature u Brazilu koja duboko proniče u nezaobilaznu temu uništavanja domorodačkih kultura. Scottova gusta i kompleksna proza, natopljena razumijevanjem i empatijom, bavi se obespravljenim brazilskim Indijancima i svojevrsni je krik za ispravljanjem stoljetne nepravde.

"Nepostojeći stanovnik" potresna je priča o klasnim i rasnim razlikama, o ljubavi i gubitku, o odlascima i povratcima, a u čijem središtu su obespravljeni koje autor tjera da progovore.

Iz kritike:

Jedna od mnogobrojnih Scottovih vrlina jest to što pokazuje da se usuđuje, na svim razinama. Scott se ne boji stvoriti jedan od najzanimljivijih glasova u novijoj književnosti. To je glas indijanke Maine. Maina je daleko od stereotipa plemenitog divljaka koji se pojavljivao u našoj kulturi i našoj književnosti. Maina govori. - O Globo

Iznimno odvažna priča; roman pršti gnjevom. - The Guardian

Iako je tako bolna tema, Nepostojeći stanovnik odličan je primjer mogućnosti političkog angažmana kroz književnost i podsjetnik na jedan od najgorih zločina u povijesti čovječanstva, na zločin izmještanja i uništavanja domorodačkog stanovništva diljem kugle zemaljske. Pročitajte ovo ako se ne bojite zaplakati. - Alexandra Büchler, direktorica Literature Across Frontiers

Paulo Scott (1966., Porto Alegre) nagrađivani je brazilski pisac, prevoditelj, dramatičar, scenarist i suradnik u kulturnim medijima, a živi u Rio de Janeiru. Diplomirao je pravo na sveučilištu u Rio Grande do Sul. Njegov prvijenac, "Histórias curtas para domesticar as paixoes dos anjos e atenuar os sofrimentos dos monstros" (2001.) objavljen je pod pseudonimom Elrodris. Godine 2004. Paulo Scott bio je jedan o trojice finalista za nagradu “Premio Açorianos de Literatura” sa zbirkom priča "Ainda orangotangos", koja je naknadno adaptirana za film, a film je nagrađen na 13. filmskom festivalu u Milanu.

2005. je objavio roman "Voláteis" za koji je dobio nagradu “Autor Revelaçao do Ano de 2005 – Premio Jornal O Sul”. 2010. godine dobio je stipendiju “Petrobrás de Criaçao Literária” na kojoj je dovršio roman "Nepostojeći stanovnik" (2011.) i za njega dobio nagradu “Machado de Asis” te bio finalist za nagradu “Jabuti”. Godine 2013. izdao je roman "Ithaca" Road koji je dio projekta “Amores Expressos”, a 2014. objavio zbirku poezije "Mesmo sem dinheiro comprei um esqueite novo" za koju je dobio nagradu “Associaçao Paulista de Críticos de Arte – APCA 2014”. Za roman "O ano em que vivi de literatura" (2015.) dobio je nagradu “Premio Açorianos“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –