Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Suzana Bosnić Majcenić

Gruba ljubav

  • Nakladnik: Funditus
  • 11/2017.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 978953 5903499
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon, od strane struke, odlično prihvaćene zbirke kratkih priča "Pod zemljom u velikim cipelama" te i od kritike, struke i publike hvaljenog romana "Tolba" Suzana Bosnić Majcenić se u svojoj trećoj knjizi, romanu "Gruba ljubav", gradi mozaik egzistencijalne tjeskobe koju aktivira trauma od starosti.

Prijelaz u treću životnu dob - što zvuči bolje nego starost - bolna je životna promjena i životna faza koja u mnogo slučajeva kulminira bolešću. Osobno otvorena, autorica u proznim fragmentima lijepi rečenice jednu za drugom, a kao ljepilo ponekad se suptilno posluži ironijom i humorom, ponekad nježnošću, ponekad beznađem. U cjelinama, od kojih se neke svode i na jednu rečenicu, kao matricu koristi kondenziranost izraza i poetiku. Okrutnost razrjeđuje profinjenošću, zanima je slika, detalj, pokušava saznati više, radoznalim organima vida promatra poput kamere s namjerom da ostane objektivna i racionalna u raznim situacijama.

Roman je podijeljen u tri cjeline: Usamljenost, Zadnja stanica i Adio.

Prva cjelina obuhvaća portretiranje prolaznosti, svakodnevica u kojima je izbora sve manje, a žudnje i žaljenja za prošlim vremenima sve više. Balansiranje između onog što je bilo i onog što je postalo nemoguće ostvariti, bez obzira na to radi li se o nekim zahtjevnijim pothvatima ili tek običnoj šetnji. Starost zahtijeva drugačije životne strategije, a nekima je to teško ili nemoguće prihvatiti.

Druga cjelina bavi se novim poglavljem u životima pojedinaca kojima Domovi za starije i nemoćne, postaju drugi dom. Zbog nemogućnosti izbora i često okrutne starosti mnogi muškarci i žene pred kraj života u potpunosti postaju ovisni o drugima. I sve se svodi na ograničenost u boljim i lošijim danima. Precizne rasporede. Dijagnoze. Tri obroka dnevno, propisanu njegu i sate samoće. Ustajale rasporede često poremeti boravak u bolnicama i rečenica upućena pacijentovom članu obitelji: Pripremite se na najgore, kao da je riječ o pripremanju gulaša. Bez podatka o tome koliko se ta agonija dinsta.

U trećoj cjelini nižu se sekvence o smrti, gubitku, prilagodbi i pomirenju. Jedni odlaze. Drugi ostaju suočavajući se s procedurama, formularima i organizacijom sahrane. Suočavaju se s kartonskim kutijama i plastičnim vrećicama punim tuđe intime, odloženim na prašnjavim tavanima, na zadnjoj stanici, među ortopedskim pomagalima, krevetima za nepokretne, antidekubitalnim madracima. Suočavajući se s osobnim stvarima pokojnika utamničenim u ladicama i ormarima. Kronologija sačuvanih pažljivo odabranih uspomena i podsjetnika. I jedino što preostaje je prilagodba. Tri komponente procesa žalovanja; gubitak, tuga i oporavak, već će nekako proći. Ponekad u harmoniji s očajem.

 

Rekli su o knjizi:

Mračni mediteranizam, možda bi se upravo tako mogla odrediti posebnost rukopisa vrsne autorice kratkih priča i romana Suzane Bosnić Majcenić. Naime, kritika i čitateljska publika odmah je prepoznala autoričinu prvu zbirku priča „Pod zemljom u velikim cipelama“ kao odličnu književnost. Bosnić Majcenić povezuje lirsko i prozno, njezine su rečenice poetične, nostalgične, ponekad reske i cinične, ali i pune neke melankolije kojom zorno opisuje tu nepoznatu stranu Mediterana. Francuski povjesničar Ferdinand Braudel pisao je kako Mediteran nije tek osojna strana, radost i sunce, već je povezan i s mrakom, s teškim, težačkim životom.

U novom romanu „Gruba ljubav“ autorica upravo govori o teškom životu otočana, povezuje dom i svijet, tematizira smrt. Pripovjedačica u potresnom pripovijedanju prati proces umiranja vlastita oca, a pritom se prisjeća djetinjstva, odrastanja. Kao mali ekskursi pojavljuju se divne, kratke epizode o ženama koje noću lutaju izgubljene otokom, ili se doseljavaju na otok i umiru rano, nestaju u moru, baš kao i Sunce u predvečerje. Snažna priča o teškoj i bolnoj ljubavi i patnji, o oprostu i pomirenju. Svakako čitati jer čitatelj u ovoj knjizi nalazi iscjeljenje i utjehu, emociju i prkos, slavlje Života, usprkos svemu.

Darija Žilić

Suzana Bosnić Majcenić rođena je 1976. u Splitu. Odrastala je u Blatu na Korčuli. U Zagreb se seli 1999. Dosad su u izdanju nakladničke kuće Funditus objavljene njene dvije knjige: zbirka kratkih priča "Pod zemljom u velikim cipelama" (2013.) i roman "Tolba" (2015.).

Za knjigu "Tolba" dobila je stimulaciju Ministarstva kulture Republike Hrvatske za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2015. godini.

Bibliografija: 

- "Krom i pakao", zbirka kratkih priča (više autora), CeKape – Centar za kreativno pisanje, Zagreb, 2012.
- "Pod zemljom u velikim cipelama", zbirka kratkih priča, Funditus, Zagreb, 2013.
- "Tolba", roman, Funditus, Zagreb, 2015.
- "Gruba ljubav", roman, Funditus, Zagreb, 2017.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –