Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Radka Denemarková

Novac od Hitlera

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Suzana Kos
  • 08/2018.
  • 296 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592115
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Šesnaestogodišnja Gita vratila se u češko mjestašce Puklice bez oca, majke, sestre i brata. Ljeto 1945. jedan je od onih povijesnih trenutaka u kojima nema potrebe za dugim objašnjenjima o ljudskim sudbinama. U zdanju u kojem je idilično odrastala u blagostanju predratnih industrijalaca sada živi neka druga obitelj. Za sebe tvrde da su Česi, ali ne onakvi kakav je bio Gitin otac. On je u kući pričao njemački. U nerazumijevanju te sitne nijanse, koja čini razliku između života i smrti, uspijeva pobjeći kod tetke u Prag gdje će provesti ostatak života. Ali duhom nikada ne napušta Puklice i u smiraju se života vraća da bi osigurala moralnu pravdu za svoju obitelj. Taj zadnji povratak bit će, čini se, i najteži jer postat će jasno da su se vremena i ljudi promijenili, ali da je zlo ostalo jednako moćno.


Radka Denemarková
 gradi svoj roman gustim, grubim stilom na slojevima metafora kojima pokušava u čitatelju izazvati tjelesnu reakciju gnušanja upravo nalik onoj koju Gita ima pred licem zla. U kontekstu u kojem je književnost dala mnogostruka tumačenja najvećeg poraza čovječanstva, interpretacija iz pera Denemarkove nova je, svježa i razotkrivajuća. Autorica toliko snažno i detektivski napeto iznjedruje ovaj ženski krik i secira ljudski nagon za opstankom da nam otkriva jedan dobro sakriven kutak duha. Upravo smo svjedočili mjestu gdje se u čovjeku skriva glas koji pred smrću vapi: „Još ne, još ne, gospodine Bože, još ne!“


Jedan od najboljih čeških romana koji se pojavio zadnjih godina.
Radio Prag

Dirljiva knjiga. Sve u njoj vrti se oko teme krivice, kazne i oprosta. Upravo taj aspekt dopušta nama čitateljima da se približimo ovoj temi bez zamjerki. To je ono najbolje u ovoj knjizi. Autorica uspijeva u ovoj zadaći zahvaljujući vrlo sugestivnom jeziku koji je na trenutke obilježen snažnom napetošću.
Dresdner Neueste Nachrichten

U pogledu stila, ovaj roman hrani se zapanjujućim realizmom čije je simbole moguće interpretirati na više načina. Slojevita knjiga kompleksnog pripovijedanja.
Werner Schandor, Wiener Zeitung

Politički roman? On je mnogo više jer pripovjedačica ne radi ustupke formalnim konvencijama. Radka Denemarková pokušava obuhvatiti istinu o pravdi i nepravdi, i to doslovno, kao da je riječ o kiparici koja oblikuje kamene blokove.
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Radka Denemarková (1968., Kutná Hora) jedna je od najcijenjenijih i najprevođenijih čeških suvremenih spisateljica. Autorica je romana, drama, televizijskih scenarija, prevoditeljica, publicistkinja i profesorica kreativnog pisanja. Diplomirala je, a potom i doktorirala češki i njemački jezik na Karlovu sveučilištu u Pragu.

U prozi je debitirala romanom A já pořád kdo to tluče 2005., da bi godinu kasnije objavila izvanredni Novac od Hitlera za koji je osvojila „Magnesia Litera“ nagradu za najbolji češki roman. Poljsko izdanje romana bilo je nominirano za nagradu „Angelus“ (2009.), a njemačko izdanje osvojilo je nagrade „Usedom“ (2011.) i „Georg Dehio“ (2012.).

Jedina je češka autorica koja je triput osvojila nagradu „Magnesia Litera“ i to u kategorijama proze (Novac od Hitlera), publicistike (za priču o Petru Léblu, Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla) i prijevoda (za roman Ljuljačka daha nobelovke Herte Müller).

Njezina djela prevedena su na dvadeset jezika i ovjenčana su desecima književnih nagrada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –