Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Polona Glavan

Kako god

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Jagna Pogačnik
  • 08/2018.
  • 436 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592122
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ispisan u dva glasa, "Kako god" Polone Glavan je roman koji nas vodi ravno u svijest dviju dijametralno suprotnih djevojaka: sedamnaestogodišnja Lili nezrela je, obijesna tinejdžerica čiji se svijet urušava kada neplanirano zatrudni, a Alja je empatična i socijalno osviještena studentica. I dok se Lili i njezin nekoliko godina stariji dečko Mars nose s neželjenom trudnoćom, a Alja mašta o Irskoj i svim se silama trudi premostiti udaljenost od Davida u kojeg se ludo zaljubila, obje polako uviđaju da je svijet koji ih okružuje u mnogo čemu teži i složeniji od njihovih problema.

Alja počinje davati poduku iz slovenskog dječaku iz Bosne, Senadu, koji s obitelji živi u teškom siromaštvu. Šokirana situacijom i uvjetima u kojima živi, Alja se priključuje skupini aktivista koji se zalažu za prava manjina. Istodobno, Lilin dečko Mars zbog imigranta izgubi posao. Putevi protagonista ukrste se u sudbonosnom trenutku – kada se nađu na istome prosvjedu, ali na suprotnim stranama...


"Kako god" je roman koji, premda postavljen na dvjema intimnim, ljubavnim pričama, vrlo skoro prerasta u angažiranu prozu i britku socijalnu kritiku. Dvije osobne priče autorica vješto pretače u širi društveni kontekst ističući manjkavosti unutar slovenskoga društva. Naglasak stavlja na obespravljene i marginalizirane, progovarajući tako o važnim temama, koje nisu samo slovenska realnost, već slika čitave regije, ako ne i šire.


'Kako god' Polone Glavan snažno je i vrlo angažirano djelo, energična priča koja na osobit način  oživljava sada već ustajali entuzijazam nedavnih pobuna: želju za promjenama i uvjerenje da su one, unatoč svemu, još uvijek ostvarive.
Ana Geršak, Pogledi

Još ima vremena za drukčiji društveni dogovor. Kako god. Kad god.
Mladina

Čak i ako o temama romana već imamo uvriježeno mišljenje, knjigu možemo uzeti u ruke bez straha da ćemo biti ideološki "silovani’". Glavan pokušava upravo to spriječiti, što joj i uspijeva, zbog čega je roman primjeren za šire čitateljstvo koje se ne boji razmišljati i koje ne traži podršku za ovakav ili onakav stav.
Koridor

Polona Glavan (1974., Ljubljana) slovenska je spisateljica i prevoditeljica. Diplomirala je anglistiku i komparativnu književnost. Njezine kratke priče, koje je u devedesetima objavljivala u književnim časopisima (Mentor, Primorska srečanja, Dialogi, Literatura,Mladina i dr.), bile su uključene u antologije slovenske kratke priče "Čas kratke zgodbe" (1998.) i "O čem govorimo" (2004.).

Njezin prvi roman "Noč v Evropi" (2001.) bio je nominiran za nagradu “Kresnik” za najbolji slovenski roman 2012. godine. Godine 2004. izdana joj je zbirka kratkih priča "Gverilci". Pojedine priče iz spomenute zbirke prevedene su i objavljene na hrvatskom, engleskom, srpskom, talijanskom, mađarskom, španjolskom, njemačkom, češkom, slovačkom i nizozemskom jeziku.

Godine 2004. dobila je nagradu “Zlatna ptica” za iznimna postignuća na području književnosti. Njezin posljednji roman "Kako god" izdan je 2014. Prevodi djela suvremenih engleskih, američkih i irskih autora.    

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –