Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrew Keen

Kako popraviti budućnost

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Ivana Krencar
  • 10/2018.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789533552064
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Tajming ili dobro vrijeme za nešto – što mi je u mom svakodnevnom poslu serijskog poduzetnika uglavnom loše tajmiranih start-upova predobro poznato – je sve. Nakon što sam napisao tri knjige u kojima razotkrivam tamnu stranu digitalne revolucije, sada je pravo vrijeme da napišem nešto pozitivnije. Dakle, umjesto još jedne neugodne pisanije protiv suvremene tehnologije, ova knjiga nudi ono za što se nadam da su konstruktivni odgovori na bezbrojna pitanja koja se pojavljuju na digitalnom obzoru. Posudit ću moderan izraz iz Silicijske doline i reći da ona predstavlja pivot u mojoj spisateljskoj karijeri. Ono što se spremate čitati jest knjiga rješenja. Očito je da budućnost treba popraviti. Pitanje je kako to učiniti. Ovo je ujedno i knjiga ljudi. Ono što sam pokušao napisati je ljudska pripovijest. To je priča o tome kako ljudi diljem svijeta – od Estonije i Singapura, do Indije, Zapadne Europe, Sjedinjenih Država i šire – nastoje riješiti velike izazove našeg digitalnog doba.

Iz iskrivljenog drveta čovječanstva - izjavljuje njemački filozof iz osamnaestog stoljeća Immanuel Kant - nijedna ispravna stvar nije ikada napravljena. Postoji, međutim, jedna ispravna stvar zajednička svim ljudima opisanima u ovoj knjizi. Iako možda ne postoji jedno jedinstveno rješenje niti čarobni metak za stvaranje idealnog mrežnog društva, ono što ujedinjuje sve te ljude njihova je odlučnost – ono što nazivam ”životnom zadaćom” – da oblikuju svoju vlastitu sudbinu u lice tehnološkim silama koje često izgledaju neobuzdano i neobjašnjivo."  (Iz Predgovora)

Andrew Keen među prvima je počeo propitivati neke od pogubnih utjecaja interneta na ekonomiju, kulturu i društvene vrijednosti. Njegova najnovija knjiga "Kako popraviti budućnost" daje nam nadu da ekonomska nejednakost, nezaposlenost, raspad kulture, rat oko privatnosti te otuđenje pojedinca, sve ono što digitalni preokret uzrokuje, mogu još uvijek biti riješeni.

"Kako popraviti budućnost", djelo ovog teoretičara novih medija, zorno ilustrira kako društva moraju odgovoriti na izazove koje je pred nas postavila digitalna revolucija, kao što su učinila s industrijskom revolucijom koja je na sličan način poremetila živote ljudi. Prije nego kritika suvremene tehnologije, knjiga je konstruktivan prikaz rješenja koje određeni pojedinci, društva, pa čak i vlade pružaju kako bi ublažili efekte nove tehnologije na politiku, kulturu i društvo.

Očuvanje ljudskih vrijednosti u rastuće digitalnom svijetu i osiguranje budućnosti kojoj ćemo se svi mi, ponovno, moći radovati prioriteti su tih pozitivnih mjera i glavne teze ove knjige. "Kako popraviti budućnost" argumentirano i duboko promišlja o budućnosti želeći je učiniti vrijednom življenja.

Britansko-američki autor Andrew Keen jedan je od najpoznatijih i najkontroverznijih kritičara digitalne revolucije. Rođen je 1960. godine u Londonu, nakon studija povijesti magistrirao je politologiju na Berkeleyu, a studirao je svojedobno i u Sarajevu. Neko je vrijeme potom proveo kao poduzetnik u Silicijskoj dolini, gdje je, među ostalim, osnovao internetsku tvrtku audiocafe.com. Autor je i knjiga "Kult amatera", "Digitalna vrtoglavica" i "Internet nije odgovor". "Internet nije odgovor", odvažan i uvjerljiv manifest koji se bavio iskrivljenom raspodjelom moći i bogatstva u doba Mreže, London Sunday Times opisao je kao „snažno i zastrašujuće štivo”. Izvršni je direktor inovativne tvrtke FutureCast u Silicijskoj dolini i diljem svijeta vrlo cijenjen i tražen javni govornik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –