Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrzej Szczypiorski

Misa za grad Arras

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Dalibor Blažina
  • 10/2018.
  • 144 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533580029
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Francuski grad Arras poharale su kuga i glad, za koje su dobri kršćani morali naći krivce: Židove, heretike i vještice. Krvavi progon koji je uslijedio, kao i neizvjesno iskupljenje teme su izvanrednog romana poljskog pisca Andrzeja Szczypiorskog "Misa za grad Arras". Ova vrhunska alegorija o totalitarizmu te njegovim psihološkim i socijalnim mehanizmima nastala je na najboljim tradicijama književnosti Thomasa Manna ili Alberta Camusa.

Premda se radnja odvija u 16. stoljeću, svaka sličnost s Poljskom 1968. namjerna je, odnosno riječ je o svjedočanstvu ne samo poljskih nego i univerzalnih europskih iskustava. Jer, pošast kolektivnih tlapnji u potrazi za (unutarnjim) neprijateljem i dalje prijeti: u toj dimenziji "Misa za grad Arras" pokazuje se i danas, pola stoljeća nakon događajâ iz ožujka 1968., ponovno iznimno aktualnom.

**

Fascinantna i dobro napisana parabola o strahotama totalitarizma i kombinaciji histerije i indiferentnosti koje mu omogućuju da metastazira. - Booklist

Szczypiorski je postavio sebi ambiciozni zadatak: pokazati kako oni koji 'znaju što čine' greznu u zločin i samozavaravanje. Problematika aktualna i danas – baš kao i u doba Pilata i događaja u Arrasu. - Anna Tatarkiewicz (1972.)

Roman koji tjera na razmišljanje o ljudskoj sklonosti da pronađe smisao u patnji kriveći druge i izopačujući ideale do banalnosti. Jednostavno, elegantno i s velikom snagom Szczypiorski iznosi opasnosti svjetonazora koji jasno podsjeća na Istočnu Europu prije pada komunizma. - Library Journal

Slikovita, živa, zanimljiva, duboko potresna pripovijest, koja bi ostala samo pripovijest da nije očigledno kako je ovdje sve simbol – konkretizacija silnica i antiteza izvedenih iz povijesti, neprestano aktivnih i još uvijek strašno opasnih... - Tadeusz Kotarbiński (1972.)

Andrzej Szczypiorski (1928.−2000.) bio je istaknuti poljski pisac, scenarist i političar. U ranim romanima bavio se složenim poljsko-njemačkim odnosima u kontekstu Drugog svjetskog rata te ideološkim razočaranjima svoje generacije. Privremeno se povukavši iz javnog života, Szczypiorski je napisao svoje najuspjelije djelo, roman "Misa za grad Arras" (1971.), koji kritičari smatraju najboljom literarnom reakcijom na događaje iz 1968., a dobio je i nagradu poljskog PEN-a. Tijekom sedamdesetih povezao se s demokratskom opozicijom te su se do 1989. njegove knjige izdavale isključivo u podzemnom tisku ili u inozemstvu. Godine 1980. priključio se Nezavisnom sindikatu Solidarnost, a 1981. je interniran. Zahvaljujući romanu "Početak" (1986.) i njegovu nastavku "Noć, dan i noć" (1991.) postao je najpopularniji poljski pisac na Zapadu. Szczypiorski je važan i zbog svojeg priloga njemačko-poljskom pomirenju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –